Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Brio köps av tysk pusseltillverkare: ”Det är gasa på som gäller”

Heikki Takanen, vd på Brio.
Den skånska leksakstillverkaren Brio köps av tyska Ravensburger för en okänd summa. Enligt Brios Malmöbaserade vd och styrelseordförande, Heikki Takanen, innebär köpet att Brio kan växa snabbare.
– Det är gasa på som gäller, säger han till 8till5.
Brio grundades i Osby 1884 under namnet ”Bröderna Ivarsson i Osby”. Bolaget är främst känt för sina träjärnvägar, men har också en stor tillverkning av pedagogiska träleksaker till mindre barn.
I dag tillverkas de flesta leksakerna i Kina, men huvudkontoret finns kvar i Skåne. Företaget har drygt fyrtio anställda i Malmö och ytterligare cirka fyrtio på kontor i Tyskland, Frankrike och Japan.
Den leksak som Brio säljer allra mest av är träjärnvägen.Bild: Anette Eriksson
De senaste tio åren har Brio ägts av riskkapitalbolaget Proventus. Det är Proventus som nu säljer vidare bolaget till tyska Ravensburger.
– Ravensburger är på plats internationellt i elva länder. Här finns möjlighet att snabbare få tillgång till ett antal marknader och försäljningskanaler i flera länder. Tittar man på skalfördelar när det gäller produktion och inköp finns det möjligheter även där, säger Heikki Takanen och fortsätter:
– Det som är positivt för Brio är att det är relativt lite överlappande aktivitet. Så det finns ingen omedelbar negativ konsekvens för Brio, utan det blir snarare fler möjligheter.
Med det menar han att personalstyrkan bibehålls och att det eventuellt finns möjligheter till rekryteringar på sikt.
Heikki Takanen fortsätter som vd och styrelseordförande för leksaksföretaget. I köpet ingår även speltillverkaren Alga och det är framförallt där det finns produktionssynergier med Ravensburger.
Tillsammans omsatte Alga och Brio 354 miljoner kronor 2013. Tyska Ravensburger är nästa tio gånger större och hade en försäljning på 359 miljoner euro, cirka 3,4 miljarder kronor, 2013.
Utöver pussel tillverkar Ravensburger även sällskapsspel och ger ut böcker.
– Affären gör att Ravensburger kommer in i leksakssortimentet, det blir en ganska logisk diversifiering för dem, säger Heikki Takanen.
Brio och Alga drivs vidare i nuvarande bolagsform utan inblandning i ledningen av Ravensburger. Heikki Takkanen hoppas däremot på stort utbyte med tyskarna.
Brio har haft några tunga år under 2000-talet och 2014 blev första året utan förlust. Vinsten kom efter att både barnvagnstillverkningen Brio Care och leksaksdistributören Scanditoy avyttrats respektive lagts ner.
– När det gäller Brio och Alga har vi haft ett par år av tvåsiffrig tillväxt och god lönsamhet. Däremot har barnvagnsverksamheten och Scanditoy haft större problem, säger Heikki Takanen.
Gå till toppen