Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Fler prover tas på sjuksköterska

Fler prover ska tas för att säkerställa att den skånska sjuksköterska som arbetat som hjälparbetare inte smittats av ebola. Det första provet som togs i Malmö var negativt.

Den smittade sjuksköterskan transporterades igår kväll från Malmö i en specialambulans.Bild: Johan Nilsson / TT
Det var i söndags som sjuksköterskan flögs hem från Sierra Leone i ambulansflyg efter att en incident inträffat när hon skulle ta av sig sina skyddskläder efter att ha vårdat ebolasmittade patienter. Klorlösning som personalen använder för att tvätta sig med trängde in mellan skyddshandskarna och klädseln.
Kvinnan arbetade som biståndsarbetare på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som samordnar det svenska hjälparbetet under ebolaepidemin.
Kvinnan fördes till sjukhuset i Lund, men skickades under kvällen hem friskförklarad. Hon fick senare feber och åkte in till sjukvården igen, där prover togs. Igår fördes hon till högisoleringsenheten i Linköping, som är utrustad för att kunna vårda smittsamma sjukdomar som ebola. Det första provsvaret visade att hon inte var drabbad, men fler prover ska tas.
På torsdagen höll Region Östergötland en presskonferens om vården av kvinnan.
– Vi har inte några nya provsvar, och vi vet inte när vi kommer att ha några. Men vi behöver upprepa proverna under viss tid, säger Bodil Knuthammar, pressekreterare på Region Östergötland.
– Patienten mår bra och tillståndet är stabilt. Det är inte särskilt sannolikt att det rör sig om ebola. Men vi vill definitivt inte ta några risker, säger hon.

Ebolavirus smittar vid kontakt

Ebola är en allvarlig virussjukdom med hög dödlighet och smittar genom kontakt med blod och andra kroppsvätskor. Inkubationstiden är 2-21 dagar.
Sjukdomen smittar inte under inkubationstiden. Endast den som redan är sjuk kan föra smittan vidare.
Läs alla artiklar om: Ebola
Gå till toppen