Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kommuner vill inte stå för nota

På kort tid har flera moskéer i Sverige attackerats. Nu höjs röster för att kommunerna ska hjälpa trossamfunden med kostnader i samband med attentaten. Men från politiskt håll möts förslaget med skepsis.

En moské i Eslöv eldhärjades natten till måndagen förra veckan. Polisen misstänker att den var anlagd.Bild: Ingemar D Kristiansen
Eskilstuna, Uppsala och Eslöv. Attackerna mot muslimska bönelokaler har den senaste tiden varit flera. För att undvika att fler trossamfund blir utsatta föreslår organisationen ”Svenska muslimer för fred och rättvisa” (SMFR), att kommunerna ersätter de församlingar som drabbas med en så kallad ”bönelokalsgaranti”. Det skriver företrädare för organisationen i en debattartikel som publicerades i Sydsvenskan på onsdagen.
– Genom att erbjuda stöd lägger man handling bakom orden. Pratar politiker om religionsfrihet så behöver de också visa att de är beredda att försvara den, säger Yasri Khan, förbundsordförande för SMFR.
I slutet av december förra året skadades moskén i Eslöv i en brand som polisen misstänker vara anlagd. Kommunstyrelsens ordförande Johan Andersson (S) tycker att det är viktigt att från politiskt håll arbeta för religionsfrihet, men anser inte att det är kommunens sak att ersätta skadegörelse mot vare sig politiska organisationer eller trossamfund.
– Det ligger utanför det kommunala kompetensområdet att vi ska gå in och vara någon form av försäkringsbolag. Vi arbetar förebyggande med fokus på integration, demokrati- och jämställdhetsfrågor. Ansvaret för själva lokalen har varje organisation.
Efter moskébranden har Eslövs kommun hjälpt till med att hitta en ny bönelokal. Sådan hjälp kan också utgöra en del i en bönelokalsgaranti menar Yasri Khan, men han vill att det ska framgå tydligare än idag.
– I vissa kommuner kanske man hjälper till med en ny lokal. Men vi vill se att det är uttalat. Det skickar en tydlig signal om att man verkligen står upp för religionsfrihet. Det finns grupper som uttryckligen sagt att de är emot muslimska bönelokaler. Genom att förstöra vill de förhindra verksamheten som sådan. Ser de att det finns en bönelokalsgaranti så känner de nog att det är ganska fruktlöst med attentat.
Även i Malmö har trossamfund angripits genom misstänkta attentat mot lokaler. År 2003 brann moskén på Jägersro ned till grunden efter en anlagd brand och 2012 attackerades synagogan. Men inte heller Andreas Schönström (S), ansvarig för trygghetsfrågor i Malmö stad, anser att det är kommunens sak att ersätta religiösa organisationer.
– Nej, det skulle innebära att vissa kommuner skulle ta mer ansvar än andra därför att de har fler trossamfund representerade. Det blir orättvist för skattebetalarna. Sedan tycker jag att det är rimligt att när det gäller något så fundamentalt som religionsfrihet så är det staten som ska stå för ansvaret.
Sydsvenskan har försökt nå justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

Svenska muslimer för fred och rättvisa (SMFR)

En självständig muslimsk fredsrörelse som bildades 2008. Rörelsen arbetar med freds- och säkerhetsfrämjande globalt. Grunden är rättvisa, islamiska principer och mänskliga rättigheter. Man vill också att islam ska fortsätta att vara en naturlig del av Europas kulturarv.
Gå till toppen