Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så påverkar stormen Skåne

All tågtrafik i Skåne ställs in till kl 04 på söndag, meddelade Skånetrafiken vid midnatt. Dessutom väntas Öresundsbron vara stängd till kl 03.

Den klass 2-varning som SMHI tidigare utfärdat för Skåne har nu utökats och inkluderar större delen av Götaland.
– Malmö hamnar lite i skuggan av Danmark och undviker de värsta vindarna. I nordvästra Skåne blir det blåsigare, säger Emil Björck, meteorolog på SMHI. 
SMHI räknar med hårda vindar upp mot 21 meter per sekund kring Malmöområdet. Gränsen för storm går vid vindhastigheter på 24,5 meter per sekund. Den gränsen kommer sannolikt att passeras i de nordligare delarna av länet under eftermiddagen, och där kan det komma att blåsa så mycket som 27 meter per sekund. 
SMHI gick ut med både en klass 1- och en klass 2-varning för Skåne under fredagen. Varningarna gällde det lågtryck som då låg över Danmark, ett lågtryck som kallades Dagmar av den danska vädertjänsten DMI. Det nya lågtryck som nu drar in över de södra delarna av landet kallas av SMHI för Egon. 
De hårda vindarna som blåser in under dagen kommer att påverka vattennivåerna i Öresund. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för området och varnar för ovanligt höga vattennivåer i norra Öresund. Här beräknas vattnet ligga så mycket som 140 cm över normal nivå.
– Söder om bron har vi utfärdat en klass 1-varning. Där kommer vattnet i stället att ligga så mycket som 70 cm under det normala, säger Emil Björck på SMHI.
Vinden ska sedan avta något under kvällen och natten mot söndag. 
Just söndagen kan komma att erbjuda lite strödda solglimtar. Då kan både Lund och Malmö få 9 grader varmt, tror sajten klart.se.
Något lugnare, men fortfarande blåsigt väder väntas på måndag och den följande veckan. Då varvas små solglimtar med mer regn.
En del färjeavgångar mellan Trelleborg och Rostock samt Sassnitz kommer att ställas in under helgen, meddelar Stenaline.
Malmö stad stänger sina fritidsanläggningar till följd av busvädret klockan 12 idag.
Eldistributören Kraftringen har mobiliserat montörer och servicepersonal. Företaget har helikoptrar redo för felsökning när vädret tillåter. 
På Sturup väntas planen kunna landa som vanligt.
– Vi har inga indikationer på att det blir problem eller förseningar, säger Henrik Kelfve på Swedavias pressjour.
Han tycker dock man ska hålla koll hos respektive researrangör för att vara säker.
– Väder är ju en färskvara. Men man kan flyga i ganska dåligt väder.

Det här innebär varningarna

Klass 1: Väderutveckling väntas som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.
Klass 2: Väder som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på internet, radio eller tv.
Klass 3: Mycket extremt väder väntas som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på internet, radio eller tv.
Källa: SMHI 
 
Gå till toppen