Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Veronica Palm anmäler Björn Söders Facebookinlägg

Riksdagsledamoten Veronica Palm (S) har polisanmält andre vice talman Björn Söder (SD) för en Facebookkommentarer om attacken mot Charlie Hebdo i Paris. Palm vill få prövat om uttalandet är hets mot folkgrupp.(TT)

Riksdagsledamoten Veronica Palm (S) har polisanmält andre vice talman Björn Söder (SD) för en Facebookkommentarer om attacken mot Charlie Hebdo i Paris.Bild: Scanpix
– Det är inte lagligt i Sverige att kränka människor utifrån folkgrupp, och jag tycker att det borde prövas som hets mot folkgrupp, säger Palm till TT.
I en kommentar på sin Facebook-sida skrev Söder om attacken: "Fredens religion har visat sitt ansikte". Sedan Dagens Nyheter på torsdagen publicerat nyheten om kommentaren ändrade han till frågetecken i stället för punkt i slutet av meningen, men ändrade sedan tillbaka till en punkt, skriver dn.se.
Palm säger att hon lämnade in anmälan på torsdagseftermiddagen, och ser det som extra viktigt att en åklagare granskar just Söders ord:
– När han skriver det här riskerar det ju att få normerande effekt. Han är talman och ska företräda hela folket.
Olof Ruin, professor i statsvetenskap, reagerar på vad Söder skriver och kallar det "olämpligt, chockerande och pinsamt för Sverige".
– Det är förfärligt. Det är på allt vis kontraproduktivt när galna personer uppfattas som representanter för en hel religion, det skapar ju bara ytterligare konflikter, säger Ruin till dn.se.
Gå till toppen