Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Har skärpt rutinarbete

Vårdcentralen i Södra Sandby har vidtagit åtgärder redan innan Ivo:s beslut, säger ledningen. Bättre dialog mellan läkare ska göra kliniken rustad för liknande händelser i framtiden.

Verksamhetschef Sofia Bergvall har inga invändningar mot Ivos beslut, där de riktar kritik mot vårdcentralen.
– De utreder med en helhetssyn och vi får acceptera deras beslut. Det är bra att det kommer fram och att vi får se över hur vi jobbar.
Redan innan Ivo:s utredning var färdig inleddes en internutredning på vårdcentralen, med anledning av Mattias Fröjds fall.
– Vi har sett över våra rutiner och förbättrat oss internt. Utifrån Ivos kritik tycker jag att vi har gjort de åtgärder som vi har möjlighet att göra, säger Sofia Bergvall.
De läkare som kritiseras i Ivo:s beslut jobbar fortfarande kvar på vårdcentralen. För att liknande incidenter inte ska ske igen har schemaläggningen gjorts om, så att ST-läkare idag lättare ska få handledning i fall som kräver ett andra utlåtande.
– Jag uppfattar att vi har högt i tak och många forum för diskussion mellan personalen.
Någon lex Maria-anmälan gjorde vårdcentralen däremot aldrig, utan Ivo:s utredning inleddes först på anhörigs begäran.
– Vi skickade ärendet till våra chefsläkare, enligt våra rutiner, som bedömde att det inte fanns skäl att lex Maria-anmäla, eftersom utgången inte hade kunnat bli annorlunda.
Att vårdcentralen ursprungligen skulle ha slagit ifrån sig kritiken, känner Sofia Bergvall inte igen.
– I samband med vår internutredning bjöd vi in de anhöriga till dialog. Sedan kan jag förstås bara beklaga att de har drabbats av denna tragiska händelse och jag förstår deras sorg och frustration.
Gå till toppen