Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Uppåt för julhandeln – Mobilia hoppas på rekord

Från taket hänger stjärnor och granris i plast finns lite varstans. Att man vill suga en smula till på julen är inte konstigt. Handeln i december ser ut att ha slagit rekord på Mobilia.

Tegelfasaden på den gamla fabriksbyggnaden som en gång hyste en textilindustri pryds av färgglada logotyper för smörgåskedjor och klädbutiker. Innanför finns ett av Malmös stora handelscentrum, det nya Mobilia som invigdes hösten 2013.
– Siffrorna är inte helt klara, men jag skulle tippa på att årets julhandel har ökat fyra till fem procent jämfört med förra året, säger Anders Murmark, marknadsområdeschef på Mobilia.
Vid ett kafébord sitter Jeanette Hagström och dricker kaffe tillsammans med Jeanette Breler. De är på Mobilia flera gånger i månaden. Idag bara för att fika.
– Mmm, det doftar semla. Vi får nog ta en sådan också, säger Jeanette Breler.
– Det är lite utgallrat i butikerna nu, men innan jul var jag här och köpte julklappar, säger Jeanette Hagström.
Hon pekar upp mot rulltrappan som leder till övervåningen.
– Det är tur att inte min man är här för då hade han fastnat på gubbdagiset däruppe.
Inne på teknikvaruhuset en trappa upp står säljare Josefin Olsson i kassan. Hon har hört det där med gubbdagis förut.
– Ja, herregud! Men det är faktiskt en myt att det är mest män som handlar här. Titta på kön till kassan. Hälften är kvinnor, säger hon.
Under julen har handeln varit intensiv. Annars tror hon inte att kunderna riktigt hittat till den nya delen av köpcentret. Hon får medhåll av Anders Murmark. Varken omsättning eller antalet besökare har kommit upp i de siffror man hoppats på. Än.
– Någon gång under det här året kommer vi nog nå upp till vårt mål. Men det är inget att hymla om att Malmö är en väldigt tuff marknad.
Vid kafébordet på entréplan har de två vännerna druckit upp kaffet. När de ändå är här ska de kika lite i butikerna.
– Vi kommer säkert att handla något. Man kan ju inte gå härifrån tomhänt, säger Jeanette Hagström.
Gå till toppen