Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jätteklunk nytt vatten gör Östersjön piggare

Ett rejält och långvarigt inflöde av friskt saltvatten de senaste veckorna kan sätta ny fart på livet i Östersjöns djup.
Östersjön har fyllts på med en hundradel nytt vatten sedan början av december.

Bild: Bernd Wüstneck/AP
– Så mycket har vi inte mätt upp sedan 2003-2004, och då var inflödet uppdelat i flera mindre mängder, inte alls så massivt som nu, säger Thomas Hammarklint, oceanograf på SMHI.
Hittills har omkring tvåhundra kubikkilometer vatten strömmat in i Östersjön. Två tredjedelar har kommit via Stora och Lilla Bält och en tredjedel via Öresund.
– Det har varit ett kraftigt sydgående flöde genom Öresund. Vi har mätt upp till 80 000 kubikmeter per sekund som mest, säger Thomas Hammarklint.
Inflödet av salt- och syrerikt vatten kan ge nytt liv åt döda och halvdöda bottnar och göra tillvaron drägligare för fiskar och andra levande organismer i den hårt ansatta havsmiljön i Östersjön.
Förutsättningarna just nu är idealiska eftersom vattnet vintertid är som kallast och mest syrerikt. Därmed har det störst möjlighet att sjunka ner och ersätta det syrefattiga vattnet på djupet.
En av de främsta anledningarna till att Östersjön är i dåligt skick med stora ytor döda bottnar och allt sämre betingelser för allt levande under ytan är att inflöde av fräscht vatten är sällsynt.
Senast Östersjön hade ett riktigt kraftigt inflöde var 1993 då det strömmade in trehundra kubikkilometer.
Innan dess har bara fyra lika stora eller större saltvatteninbrott noterats sedan mätningarna började i slutet av artonhundratalet.
– Förutsättningarna måste vara idealiska som nu, med exceptionellt lågt vattenstånd i Östersjön och högt i Kattegatt samtidigt som vädret är milt och vindarna kommer från väst-sydväst, säger Thomas Hammarklint.
Stormarna den senaste tiden har också hjälpt till. Helgens oväder kan öka flödet ytterligare.

Syrebalansen styr livet under ytan

Döda bottnar i Östersjön har enligt provborrningar förekommit i varierande grad åtminstone sedan 1600-talet.
Syrehalten beror på balansen mellan döda djur och växter som förbrukar syre och inflödet av syrerikt vatten. Döda bottnar bildar svavelväte som förgiftar allt levande.
Utsläpp av näringsämnen från lantbruk och annat kring Östersjön påskyndar de naturliga processerna.
Östersjöns genomsnittsdjup: 58 meter. Volym: 21 200 kubikkilometer.
Gå till toppen