Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vårdbolaget Attendo slutar med hemtjänst

Vårdföretaget Attendo upphör med all hemtjänst i Lunds kommun. Anledningen är minskad lönsamhet. Företagets 20 anställda fick beskedet vid ett informationsmöte i förra veckan.

Bild: Foto: Ingemar D Kristiansen
Från och med den 1 april slutar vårdföretaget Attendo att erbjuda hemtjänst i Lunds kommun. Beskedet fick de anställda i slutet av förra veckan. Företaget anser inte längre att verksamheten är tillräckligt lönsam.
– Vi har velat fortsätta, men vi har inte fått någon lönsamhet i det. Det senaste året har vi betalat för att vara i Lund, snarare än tjänat pengar på det, säger Charlotte Näsström Morén, presschef på Attendo.
Attendo har haft svårt att locka nya kunder, vilket inneburit minskade intäkter.
– Äldre tar ofta det alternativ som de blir automatiskt tilldelade utan att göra ett aktivt val, vilket många gånger är kommunen. Samtidigt är hemtjänst ibland krångligt att driva. Exempelvis måste vi ha en heltidsanställd sjuksköterska, men vi får bara betalt för den tid hon används.
Under året har Attendo fört en dialog med kommunen om svårigheterna i hemtjänstbranschen.
– Lunds kommun sticker inte ut som en särskilt svår kommun att driva hemtjänst i, men i vissa kommuner är det bättre än andra, säger Charlotte Näsström Morén.
Företagets 20 anställda ska i den mån det går erbjudas jobb inom företaget på annan ort.
– Det är en process som sätter igång nu, vilket framför allt blir en dialog med facket. Vi försöker göra så gott vi kan för att de som vill ska kunna stanna hos oss. Det har mycket att göra med om man är villig att kanske flytta till annan ort.
Totalt har Attendo idag omkring 70 kunder, eller brukare, i kommunen. De måste nu hitta nya vårdgivare.
– De kommer att kontaktas av kommunen framöver, för att erbjudas nya alternativ. Exakt när det händer vet jag inte, men ingen ska falla mellan stolarna och bli utan hjälp, säger Charlotte Näsström Morén.
Efter att ha lagt ner hemtjänsten bedriver Attendo enbart LSS-boenden i Lunds kommun.
Gå till toppen