Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Hur skyddar man skarpa pennor?

Pennan har lämpligt nog blivit symbolen för yttrandefrihet efter den vidriga attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris förra veckan.
Sydsvenskans chefredaktör Pia Rehnquist var med på dagens möte om mediesäkerhet på Rosenbad. 

Vi har till exempel i Sydsvenskan berättat om hur fransmännen i torsdags lyfte pennor mot kvällshimmeln för att protestera mot morden.
Men hur skyddar man skarpa pennor?
Frågan är betydligt mer komplicerad än vad vi kan önska, och går naturligtvis hand i hand med frågan hur en demokrati värnas.
Frihet mot säkerhet. Öppenhet mot murar. Och så vidare.
På måndagsförmiddagen var jag ihop med andra medierepresentanter på Rosenbad. Det var inrikesminister Anders Ygeman (S) som snabbinkallat oss efter terrorattacken i Paris – och den övergripande frågeställningen var just hur svenska medier ser på sin säkerhet, samt vad politiker, Säpo och polisen gör för att trygga den. Mötet pågick i ungefär en timme och för egen del gick jag därifrån stärkt av det uppenbara intresset, men också aningen stukad av den begränsade kunskapen om vår situation. Hat är vardag och hot inte helt ovanligt, även om det är i helt andra divisioner än det som hände i Paris.
På mötet lyfte demokratiminister Alice Bah Kunhke (MP) frågan om svenska medier redan ägnar sig åt självcensur på grund av rädsla.
Det anser inte jag. För det är vår vilja att granska alldeles för stark och våra pennor alldeles för vassa.
Gå till toppen