Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nya varningar för ”Stålmannen-drogen”

Polis och myndigheter varnar återigen för den så kallade ”stålmannendrogen” efter att livsfarliga halter av substansen PMMA hittats i den nya varianten av ecstasytabletter. Dessutom har ett förgiftningsfall upptäckts i Malmö.

Nu varnar polisen för den så kallade stålmannendrogen.Bild: Foto: Läkemedelsverket
Såväl Giftinformationscentralen som polisen har under vintern varnat för nya ecstasytabletter som orsakat minst ett dödsfall och flertalet förgiftningsfall i Sverige.
Flera fall har upptäckts i Stockholmsområdet och nu har även ett fall upptäckts i Malmö, uppger Läkemedelsverket.
Bland annat Stockholmspolisen och polisen i Nordvästra Skåne har gått ut med varningar för de femkantiga tabletterna med Stålmannens ”S”-logotyp stämplade på sig.
En av tabletterna har lämnats in till myndigheterna av anhöriga. Den tabletten har nu analyserats i Läkemedelsverkets laboratorium.
– Tabletten tycks vara samma som de som analyserats i Holland och PMMA-halten är så hög att den måste anses vara direkt livsfarlig, säger Erik Lindeman, läkare vid Giftinformationscentralen, i ett pressmeddelande.
Ecstasy innehåller vanligtvis substansen MDMA som ger euforiska ruseffekter. PMMA är en substans som är enklare att framställa vilket gör att den ofta säljs som ecstasy.
Den nu analyserade tabletten innehöll 169 milligram PMMA. Redan vid doser på 40-50 milligram kan ge en kraftigt ökad kroppstemperatur vilket påverkar flera organsystem och kan bland annat leda till hjärnsvullnad, cirkulationssvikt och i värsta fall döden.
Gå till toppen