Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Uppskattad men tillfällig konsthall

På Kirseberg finns en konsthall som inte är som andra. Snart kan den försvinna. Kulturföreningen Plx lever efter mottot att det flyktiga är positivt.
– Vi jobbar alltid i nya lokaler. Vi skulle bli för bekväma om vi fastnade här, säger Alexander Höglund.

Gamla tandproteser låg och skräpade när Plx flyttade in i gamla tandvårdhuset på Solgatan på Kirseberg. Dessutom var allting mintgrönt.
Nu är väggarna delvis ommålade och det luktar inte tandläkarmottagning längre.
Men, temporär konsthall.
Vad är det för flum – egentligen?
– Där det finns ett tomrum att fylla finns det potential och lust, det finns ingen plats som inte är god nog, säger Alexander Höglund som berättar att de kommer driva konsthallen åtminstone februari ut.
Anledningen till att konsthallen har ställts i ordning på just Kirseberg är kort och gott att lokalen stod tom och var tillgänglig.
– Vi försöker skapa en anknytning också och det är inte så svårt. Kirseberg är en fantastisk plats, säger Viktor Hermansen, som också ingår i Plx.
Totalt består Plx av åtta personer som alla har minst två saker gemensamt: en bakgrund i blekingska Karlshamn och ett stort konstintresse. Flera av dem har bott från och till i Malmö.
Nyligen blev gruppen uppmärksammade av Nöjesguiden som skapare av 2014 års bästa mötesplats, med motiveringen att de har "skapat tillfällen för helt unika konstupplevelser i Malmö".
Intresset för konsthallen på Kirseberg har varit stort. Över tusen personer har via Facebook anmält att de tänker gå på den nuvarande utställningen "Malme – filmer av Henrik Möller", som hade vernissage i helgen.
Filmaren Henrik Möller är också på plats när vi träffas för att få en rundtur i lokalerna. Han är född och uppvuxen i Malmö och har ett stort antal filmer på olika teman under många års tid. Alla filmer i den här utställningen har ett Malmötema.
– Malmö är min barndomsstad, jag älskar Malmö. Vissa undrar ändå om det är hatfilmer eller inte. Det är det självklart inte. I mina filmer brukar jag driva med fördomar och stereotyper. Vissa har politiskt innehåll, säger han.
– Som "Spritfesten", fyller Alexander Höglund i, som tillsammans med Plx-kollegorna har gjort urvalet.
– Nej, det håller jag inte med om, säger Henrik Möller.
– Jag tänker att den berör socialt utanförskap, och socialt utanförskap kan vara politiskt. Att filmen har politiska undertoner, säger Alexander Höglund.
– Ja, det är ju sant, säger Henrik Möller eftertänksamt, men fortsätter snabbt:
– Framförallt är jag en djupt moraliserande människa.
Vi går ett varv i lokalen. Förutom fyra rum för filmvisning och ett rum för eftertanke, finns ett temporärt bibliotek. Här finns böcker av H.P Lovecraft, Tove Jansson och Donald Thomas utlagda på två bord.
– De är till för att kontextualisera utställningen utan att lägga till för mycket, säger Anton Ingvarsson.
Utställningen pågår mellan onsdag och lördag, klockan 12 till 18. Därefter har Plx två planerade utställningar i februari innan det bär av mot nya projekt och platser.
– Plx är ett sätt för oss att leva med konst och skapa möten mellan människor med konsten. Som förening utgår vi ifrån det vi har nu. Vi kan inte sätta upp tioårsmål, säger Alexander Höglund.

Plx

Är en kulturförening och en konstnärsgrupp med rötter i Karlshamn.
Sedan förra året är de verksamma i Malmö och öppnade i november 2014 den temporära konsthallen på Kirseberg, med sin första utställning "Space is Transcience".
Plx blev av Nöjesguiden utnämnda till en av 2014 års bästa skapare av mötesplatser.
Gå till toppen