Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Försvaret svajade i första steget mot VM i Kanada

Hur mycket säger årets första landskamp? Therese Sjögran kom till La Manga med fyra träningar i kroppen och såhär en vecka in på den nya säsongen var hon nog inte alldeles ensam om det. Detta till trots går det inte att komma ifrån att tisdagskvällens landskamp mellan Sverige och Norge var startskottet för VM-förberedelsernas sista och mest intensiva fas. Några saker gick att utläsa, även om säsongen är ung och formen på spelarna tveksam.
Svenskt jubel efter Lotta Schelins mål.Bild: Bildbyrån
För det första: Hedvig Lindahl är saknad. När fjorårssäsongen var slut fattade hon beslutet att operera sina onda höfter. Sedan dess har hon varit klubblös – hon är med andra ord en bit från toppformen. Men rehabiliteringen rapporteras gå bra och strax före jul skrev Hedvig Lindahl ett ettårskontrakt med Chelsea, så chansen att spela VM finns definitivt.
Hon behövs. För det svajade rejält i försvaret mot Norge, särskilt i den första halvleken. Länge såg Norge knappt ut att ha något spel, men med snabba omställningar och lyftningar in bakom de svenska mittbackarna kunde norskorna ta ledningen med två mål som såg enkla ut. Carola Söberg har inte samma pondus som Hedvig Lindahl, hon jobbar inte lika långt ute på planen och styr inte backlinjen lika hårt. En ovan situation för mittbackarna, som dessutom saknade Caroline Seger framför sig på innermittfältet.
Samtidigt får inte en världsback som Nilla Fischer gå bort sig så som hon gjorde vid framförallt det andra målet. Inte heller Emma Berglund stod rätt – men förväntningarna är höga på Fischer. Hennes misstag är inte många men när hon väl begår dem blir de ödesdigra. En mittbacks stora dilemma, men också något att slipa på för Nilla Fischer.
Backlinjens stora utropstecken kom på högerkanten, där Elin Rubensson spelade med mer tyngd än jag sett henne göra förut. Hon kan mycket väl vara en startspelare i VM i sommar, särskilt om hon får ordentligt med speltid i Göteborg och etablerar sig som ytterback.
Och visst oroar det alltid när en nyckelspelare som Caroline Seger har känningar – men jag tror inte vi ska dra alltför stora växlar på att hon tvingades stå över matchen. Det är som sagt tidigt på året, träningslandskamp och det finns få tillfällen det är så lätt att lyssna på kroppen som i ett sådant läge.
Landskampen mot Norge gav bara en första hint om landslagssäsongen som nu är inledd – det första riktiga styrkeprovet inför VM kommer i mars när Algarve Cup spelas. Träningsturneringen som tas på största allvar av alla inblandade.
Gå till toppen