Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Inpå livet

"På nätet kan man vara vem man vill"

I jakten på romantik finns många olika roller, regler och spelplaner. För Markus Axelsson har den tekniska utvecklingen öppnat upp nya arenor för möten och samtal där alla kan vara precis vem de vill.

– Det blir lättare för andra att förstå om jag säger att jag är bög, och jag har egentligen inte någonting emot att kalla mig för det.
Markus Axelsson definierar sig inte som kille utan som en hen. Markus är 26 år, delar sin tid mellan Malmö och Öland, är ordförande i RFSL Ungdom Syd och engagerad i hbtq-frågor.
För att dejta och träffa andra människor, både inom och utanför Sveriges gränser använder sig Markus ofta av olika internetsidor och appar på sin mobiltelefon. GayRomeo och Scruff heter två favoriter.
– Det kan handla om att träffa någon för att få en femminuters avsugning, eller om att träffa nya vänner. Jag var till exempel i Essen i Tyskland och träffade en kille. Vi drack kaffe och han visade mig runt i staden, det var verkligen jättetrevligt.
Sex finns ofta med i bilden på de här apparna. Många användare skriver tydligt ut vad de gillar, och vad de inte gillar i sängen. Det kan handla om allt från utseende till positioner, roller och fetischer.
För Markus Axelsson finns en förklaring till varför det pratas så mycket som sex och varför det blivit så viktigt.
– Förr var man tvungen att gå till en park och ligga med någon bakom en buske. Om man var bög var sexualiteten det enda man kunde ha gemensamt med en partner. Man kunde inte leva tillsammans, man kunde inte dejta öppet eller gå och hyra en film tillsammans. Jag tror att det kan ligga till grund för varför bögvärlden är så sexualiserad.
Fokuset på sex upplever Markus Axelsson inte som särskilt negativt, utan snarare som befriande.
– Det är okej att prata med varandra om vad man gillar och inte gillar och det är ingenting konstigt med det. Sex är ingenting som man måste ha under täcket i ett mörkt rum.
Den sexuella öppenheten har lett till uppkomsten av forum för de med ganska specifika preferenser. Ett exempel är appen GROWLr, "the Gay Bear Social Network" (det sociala nätverket för björnbögar).
– En bear, eller björn, är en man som är äldre än 30, som är hårig och har lite mage. Folk brukar ofta beskriva mig som en "cub" [björnunge], alltså någon som inte riktigt är en bear än.
Begreppet "bear" är väletablerat och Markus Axelsson säger att det uppkom som en motreaktion mot den glittriga bögvärlden där alla har en tvättbräda.
– Det låter kanske lite underligt, men det fungerar. Alla är väl intresserade av att hitta andra som man kan identifiera sig med, att hitta de som man trivs bäst med.
På sin profil på GROWLr har Markus Axelsson flera olika bilder på sig själv. Hen rekommenderar att man ger en bra beskrivning av sig själv, men att bilden är ett viktigt komplement till presentationen.
– Det är kanske en dålig jämförelse, men om man går in i en bokaffär så kommer man ju inte att köpa boken med det fulaste omslaget, även om den kanske hade gett mest.
– Jag brukar ha bilder där man tydligt kan se mitt ansikte, men också min kropp och min kagge. Det finns kanske folk som inte skulle uppskatta den, och då är det lika bra att jag visar den med en gång.
Markus Axelsson förespråkar öppenhet, både vad gäller den bild man målar upp av sig själv, men också när det kommer till ett eventuellt möte eller en dejt.
– Jag brukar försäkra mig om att båda vet vad det är som gäller. Antingen kanske vi bara ska ha sex med varandra, eller så blir det någonting mer vänskapligt.
Trots detta uppstår ibland brister i kommunikationen.
En kille som Markus Axelsson haft kontakt med på internet i flera år skulle komma över och ta en fika i all enkelhet. Mitt i ett samtal om den industriella revolutionen i Storbritannien tog allt en minst sagt överraskande vändning.
– Precis när jag höll på och formulera en tanke om ångmaskinen ställde han sig upp, drog ner byxorna, satte sig och började smårunka. Det fanns ingenting sexuellt mellan oss innan dess och jag blev mest chockad. Jag tänkte att oj, vad klockan har blivit mycket och han fick gå hem.
Diverse missförstånd till trots tror Markus Axelsson att dejtingen för bögar och andra hbtq-personer har blivit säkrare i och med apparna.
– Om man är ute på någon klubb i en mindre stad och ler mot en kille i baren, då kan man inte veta säkert om man kommer att få en klapp på axeln eller en på käften. På nätet kan man vara och träffa vem man vill.

Så lyckas du med dejtandet på nätet

Markus Axelsson har dejtat via appar och internetsajter i flera år. Här är hens bästa tips till dig som är sugen på att börja nätdejta, och till dig som redan börjat men kanske inte riktigt har lyckats.
1. Det finns många olika appar och sajter att välja på. Försök att hitta en där du trivs och känner dig hemma, eller varför inte prova flera stycken samtidigt.
2. Ta varken dig själv eller andra på för stort allvar. Försök att ha så roligt som möjligt.
3. Tänk på vad bilden eller bilderna du valt till din profil utstrålar. Även om du har en snygg bild på dina magrutor kanske den inte är det bästa valet om du vill få frågor om Voltaires verk.
4. När du väljer din bild så väljer du antagligen en där du ser bra ut. Det gör alla andra också. Ibland kan verkligheten visa sig vara en annan än den man sett på bilderna. Tänk på det när du väljer dina egna bilder. Träffas ni får personen ändå se hur du ser ut, och då kan det vara skönt om du har varit ärlig.
5. Var öppen. Om du väljer att träffa någon, prata då med personen om varför ni ska ses. Ska ni ha sex eller kanske bara prata? Har man varit öppen med vad man vill och pratat om saken är den enklare att undvika missförstånd.
6. Att prata om sex eller porr med någon kan vara väldigt kul, men tänk på att du inte alltid vet vem det är som du kommunicerar med. Det kan vara en total främling, men likaväl grannen eller en kollega. Så säg inte mer än du kan stå för senare.
7. Känner du dig osäker första gången du ska träffa en person, försök att göra det på en öppen och allmän plats. Till exempel på ett köpcentrum eller ett fik, någonstans där det finns andra människor runtomkring.
8. Om någonting inte känns okej, gå inte på dejten eller träffa inte personen. Det bästa du kan göra är att känna efter och våga lite på din magkänsla, den är ofta rätt.
Gå till toppen