Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sjungande kock föll tv-juryn i smaken

En ny omgång av programmet Sveriges mästerkock har just startat. En av dem som kämpar om titeln är sångerskan och matfantasten Linda Hansson Letelier från Skanör.

Det var barnen som övertalade henne att söka. Tvillingarna Chaplin och Henry var nyfödda och det blev mycket ammande framför tv:n, ofta framför programmet Sveriges mästerkock. De äldre pojkarna var säkra på sin sak;
– De sa att du måste söka mamma, du lagar hundra gånger godare mat än de. Och jag tänkte att ja det där skulle jag faktiskt klara.
Så i höstas när det var dags för en ny inspelningsomgång begav sig Linda Hansson Letelier till TV4:s uttagning i Helsingborg med en tillagad spädgris, grönsaker från den egna trädgården och fläder som hon plockat under barnvagnspromenaderna.
Linda kallades tillbaka nästa dag för att laga en ny rätt. Hon valde chilenska empanadas.
– Det är ingen "fine dining" precis. Jag stod bredvid en kock som berättade om sin avancerade rätt och tänkte hur kunde jag välja empanadas, jag kan ju faktiskt mer komplicerade saker.
Men hon fick tre "ja" från den kräsna juryn.
Hur det slutar är en hemlighet än så länge. Att Linda Hansson Letelier känner sig hemma i köket är däremot klart. Och att det blev chilenskt är inte konstigt. Hennes pappa kommer från Chile och när Linda växte upp i Växjö bodde farmodern hos dem flera år. Linda blev hennes högra hand.
– Farmor lagade alltid mat. Jag fick följa med henne till affären och översätta och jag var alltid med henne i köket.
Lindas pappa gillade också att laga mat och när föräldrarna separerade blev det först lite krisartat.
– Mamma var inte så intresserad av matlagning. Så sedan jag var elva år har jag stått i köket.
Linda Hansson Letelier och hennes man Christopher har då och då varit inne på att själva driva restaurang. Hennes bror är en av ägarna till Grand och Far i hatten i Malmö och Linda är bekant med branschen. Men vardagen har inte riktigt gått att synka med sena jobbkvällar.
För snart ett och ett halvt år sedan blev familjen som redan utgjordes av sonen Movitz och tvillingarna Dag och Ruben ganska mycket större.
Linda skrattar lite när hon har berättar.
– Det var från början Movitz som önskade sig en lillayster, sen började Christopher också prata om det. Jag sa "i så fall kommer det att bli tvillingar igen, är ni beredda på det".
Hon fick rätt. Någon lillasyster blev det inte men ytterligare två pojkar som glatt tultar runt i köket när vi träffas i radhuset i Skanör.
Matlagningen hemma har anpassats efter fembarnsfamiljen. Det blir mycket storkok, grytor som kan stå och puttra. Någon burkmat har Chaplin och Henry aldrig behövt äta.
Linda Hansson Letelier är utbildad lärare i spanska, svenska och svenska för invandrare, i vår kommer hon dessutom att undervisa i hemkunskap, på Montessoriskolan i Malmö.
Hon har också under många år varit en flitigt anlitad sångerska, uppträtt tillsammans med Christopher som är musiker och sjunger fortfarande på bröllop och begravningar. Det var faktiskt nära att Linda blivit musiklärare istället. Samtidigt som hon sökte till lärarhögskolan i Malmö sökte hon till musikhögskolan, men vågade inte gå dit när det var dags för antagningsprov.
– Jag kan fortfarande få rampfeber när jag ska uppträda. Konstigt nog var jag inte alls nervös när jag lagade mat inför tv-juryn.
I avsnittet denna torsdag avslöjas vem som går vidare i kampen om mästerkockstiteln.
– Musik och mat går mycket hand i hand. Det är det kreativa, det finns ett flöde i det och så väcker både musik och mat känslor.

"Jag gillar att laga fingermat"

Linda Hansson Letelier planerar att starta en Facebooksida för att lansera sin specialitet - fingermat. Där kommer hon att lägga upp recept och matbilder. "Jag gillar att laga "fingermat" och gör det både till vardags och fest, det är mat som man får/måste/gärna äter med händerna. Till exempel är empanadas sådan mat, tortillas som man kan fylla med pulled pork, kyckling, fisk, tacos och en massa grönsaker och bönor. Alltså använder man helt enkelt vad man har eller det man är sugen på att fylla dem med. Det fungerar dessutom fint eftersom man kan hacka, lägga upp och förbereda och sedan äter alla det som de är sugna på att plocka ihop till sin tortilla."
Fotot: Carin Pålsson
Gå till toppen