Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Anja Gatu: Tidigare lyckade värvningar talar för succé igen

MFF bjöd på äppelkaka, pappa TJ stod tyst lutad mot väggen och såg sin son kliva upp på podiet tillsammans med en brunbränd och leende Daniel Andersson. Tobias Sana, killen som om han inte tappat allt under åren i Holland kommer att bli den nye publikfavoriten och medieälsklingen. Han som säger att han vill låta fötterna tala men spottar ur sig rubrikvänliga citat, och vars ögon börjar glittra när han pratar om att ge tillbaka till publiken som betalat inträde i form.
Tobias Sana är klar för Malmö FF och värvningen följer ett mönster som vi känner igen vid det här laget. Talangfull spelare hamnar fel i Europa, får sitta på bänken, tröttnar på att spela B-lagsfotboll, vänder blicken hemåt igen. MFF värvar.
Det är ingen dum strategi. De spelare som inte knäcks av bänknötandet i Europa får extra mental styrka. De vet hur det känns längst ner på botten. De vet också hur mycket det går att längta efter att ta sig upp ovanför ytan, och hur frisk luften känns där uppe. Vad det faktiskt betyder att spela de viktiga matcherna inför storpublik. Den hungern kan ta dem långt i rätt miljö – och MFF är rätt miljö för många just nu. Åge Hareide går in på sitt andra år i klubben, stommen i laget finns kvar sedan succésäsongen och grundspelet sitter gjutet. Det finns alla förutsättningar för att 2015 kan bli lika roligt som 2014. Därför finns också alla förutsättningar för att vi ska få se fler intressanta nyförvärv presenteras den närmaste tiden.
Tobias Sana har suttit hemma i lägenheten i Amsterdam och följt MFF i Champions League. Klart att det har lockat honom. Klart att han hellre hade velat vara en del av det laget än av Ajax ungdomslag. Särskilt när han sett att spel i MFF kan bli en språngbräda ut till ett nytt proffsäventyr i Europa.
Hur bra är han? Själv sågade han den holländska andraligan totalt. Han har alltså haft sin matchvardag i en miljö sämre än allsvenskan, även om träningsvardagen med Ajax A-lag har varit på betydligt högre nivå. Det kan ha utvecklat vissa sidor hos honom som fotbollsspelare – men det är för tidigt att säga vilken nivå han kan uppnå i MFF.
Daniel Andersson och Åge Hareide har haft en sällsynt fingertoppskänsla i sina värvningar. De har hittills inte stått för ett enda bottennapp och jag har svårt att se att de skulle misslyckas totalt den här gången. Därför tror jag på Tobias Sana. Inte för att jag vet vilken klass han egentligen håller nuförtiden, utan för att jag tror på Daniel Anderssons minutiösa research och Åge Hareides förmåga att få spelarna att känna trygghet och lyfta i hans fotbollsfilosofi.
Sportchef Andersson såg både brunbränd och utvilad ut efter detta korta vinteruppehåll. Och lättad. MFF har tappat spelare i en strid ström utan att ersätta och även om – den kloka – linjen hela tiden varit att klubben inte ska värva sönder sig är det klart att de förlorade spelarna måste ersättas. Och de måste ersättas av spelare som kan hålla samma standard, om MFF vill göra anspråk på ett tredje SM-guld och Europaspel i ytterligare ett år. Tobias Sana var det första namnet. Räkna med att det kommer fler.
Gå till toppen