Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Anja Gatu: Viktiga kvitton och glada besked i premiären av handbolls-VM mot Island

Det var en VM-premiär som gav precis allt den skulle ge. Premiärer är alltid speciella, och till och med den rutinerade Kim Andersson erkände inför matchen att han var "sjukt nervös". Att då ställas i en nyckelmatch direkt är inte självklart det ultimata.
För matchen mot Island var en nyckelmatch. Inte spelmässigt, åtminstone inte som det såg ut på förhand, men resultatmässigt. Sverige och Island lär slåss om andraplatsen och även om åttondelsfinalen inte lär bli något problem för något av lagen är det viktigt att undvika den halvan av slutspelsträdet där Frankrike och Spanien med största sannolikhet kommer att hamna.
Resultatmässigt full pott, och i övrigt idel goda besked. Det har funnits frågetecken kring det svenska laget och vilken nivå det kan komma upp i med det här manskapet. Men så länge förbundskaptenerna har taktiken såhär klar för sig, förmår förmedla den till spelarna och spelarna kan hålla sig till den strategiska planen spelar det knappt någon roll vilka spelare som står på planen för dagen.
Sverige spelade efter sina förutsättningar, taktiskt otroligt smart och skickligt, och jag ser redan fram emot att se det här laget ställas inför svårare uppgifter. Framförallt var det ett i det närmaste perfekt försvarsspel Sverige visade upp, med en felfri Mattias Andersson i mål. Att ha en sådan grund att stå på kan bära väldigt långt i en VM-turnering.
Sverige kontrollerade matchen från början till slut på ett imponerande sätt. Island neutraliserades totalt, och även om Island var sist in i detta VM säger det inte så mycket om lagets status. Island är ett klart bättre lag än de lag som ersattes – Bahrain och Förenade Arabemiraten som drog sig ur på grund av politiska spänningar. Island stod inte att känna igen, borta var den aggressivitet som brukar känneteckna laget. Neutraliserat som sagt, och detta var en riktigt bra värdemätare för Sverige. Ovanligt bra för att vara en premiär som inte sällan kännetecknas av nerver, taktisk osäkerhet och ett alldeles för lätt eller svårt motstånd.
Ett viktigt kvitto var att både åldermännen och ungdomarna levererade. Efter en lång och något förvirrad svacka är Jonas Källman äntligen tillbaka som sig själv, och han gjorde framförallt en stark defensiv insats. Förhoppningsvis såg knäskadan värre ut än den var så att han är tillbaka i spel redan mot Tjeckien på söndag.
Men mest spännande av allt var att se Viktor Östlund spela sin mästerskapsdebut och åttonde landskamp. Det är alltid fascinerande med spelare som går in helt utan nerver och spelar sitt spel, och gör det så bra som Viktor Östlund gjorde under sextio minuter. Dessutom orkade han även mentalt och höll de taktiska bitarna på rätt plats under hela matchen. Väldigt imponerande.
Efter en osäker uppladdning var det här precis den start Sverige behövde, som gav precis de kvitton man letade efter. Resultatmässigt – precis som förhoppningarna sa. Men även spelmässigt. Fortsättningen av mästerskapet kan bli väldigt rolig.
Gå till toppen