Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fler dimensioner av njutande

Maximera njutning och minimera lidande. Definitionen av hedonism, epicureanism eller livsnjutning, är lika enkel som den är komplicerad. Vad som är njutning i ena stunden kan vara plågsamt i nästa, vad som är njutning för en individ kan innebära lidande för en annan. Och vice versa. Sen, hur mäter man njutning, eller lidande?
Trots att det är omöjligt (och absolut inte önskvärt) att finna ett komplett moraliskt system som passar allt och alla, så har ändå hedonismen som filosofi ett ganska attraktivt erbjudande: maximera din njutning, minimera ditt lidande. Det kan ske genom altruistisk välgörenhet, eller en lyckad löprunda, eller att få se sitt barn skratta lyckligt. Eller att upptäcka att ens olåsta cykel inte blivit stulen, idag heller.
Applicerar man hedonismen på mat, vilket jag i stunder gärna gör, så kan man genast börja addera fler dimensioner av njutande. Jag har träffat många mat-hedonister, över hela världen.
Ungefär lika många män som kvinnor, alla kategorier av yrken, nationaliteter och bakgrund. Men med ett enda mål i sikte: att äta riktigt förbannat bra mat, så ofta som möjligt. Inte genom att äta tio Kexchoklad på raken, eller bre sylt på båda sidor om knäckebrödet. Utan genom att aktivt jaga ner, laga till, äta upp, beställa fram, urskilja, uppskatta, analysera, skapa, nosa upp och svälja allt gott som planeten har att erbjuda. Med stolthet, envishet och helt utan att be om ursäkt för det. Endast för att ett asketiskt liv inte har någon större mening.
Men finns det då inget mellanting, räcker det inte med att vara hedonist bara lite då och då? Nej. En riktig mat-hedonist måste äta något njutbart varje dag, vad det nu än kan vara. Och hur raffinerat det är beror helt och hållet på hedonistens erfarenheter och preferenser.
Många fina hedonister arbetar i restaurangbranschen. De har besökt världens bästa restauranger, druckit de främsta vinerna, kan urskilja vad som ger optimal njutning. Och genom extremt mycket ätande och analyserande, både bokstavligen och bildligt talat, har de oftast förstått att det är kanterna på brödet som är godast, inte innanmätet.
Ett första litet tecken på att du håller på att bli en mat-hedonist, är när du börjar uppskatta inte bara skillnader i hur maten smakar, utan även konsistenserna eller texturerna. Exempelvis olika stekytor, grader av mjuk saftighet, nyanser av frasighet och tuggmotstånd, fett i olika former. Att leta efter de optimala förutsättningarna för njutning ligger oftast inte bara i tillagningen, utan även i råvaran eller ingrediensens kvalitet. En sann mat-hedonist finner exempelvis alltid högre njutning i en exceptionell morot, än i en misshandlad piggvar.
Till våren kommer boken "Hedonisten", skriven av krögaren Daniel Crespi och kocken Mikael Einarsson. Jag har ingen aning om hur boken blir, ingen annan heller, eftersom den inte ens är färdiggjord. Men jag hoppas att den kan inspirera till fler hedonistiska val i livet, och lyfta mat-hedonismen i Sverige från sitt nuvarande stigmatiserade tillstånd. Att i vardagen maximera det exceptionella matnjutandet och samtidigt minimera det mediokra slentrianätandet är något vi alla skulle må betydligt bättre av. Både fysiskt och filosofiskt.

Tre hedonistiska restauranger

1 Mat-hedonisten Mikael Jönsson sadlade om från advokat till matlagare, och fick en Michelinstjärna på rekordtid. Här äter du i princip så delikat och raffinerad mat som det går att få på en restaurang. Hedone, 301-303 Chiswick High Road, London.
2 Kocken Alain Passard är en levande legend, och hedonist på flera plan. Hans specialitet är grönsaker av högsta kvalitet, kolla in kreationerna på L'Arpège, 84 rue de Varenne, Paris.
3 Världens främsta råvaror, tillagade med hjälp av varsam och raffinerad grillning. En unik referens och milstolpe för alla matälskare. Asador Etxebarri, Plaza San Juán 1, Apatamonasterio, Spanien.
Gå till toppen