Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lätt kryddat och lättsmält

All inclusive. Albert Bonniers förlag.

Redan på omslaget möts läsaren av romanens författare Hans Gunnarsson liggande i en solstol – inte helt till sin fördel. Han ser ut att ha somnat i den gassande solen, att vara i det där läget mellan dröm och verklighet. Det intrycket lämnar mig aldrig under läsningen. Jag undrar vad han drömmer om. Handlar romanen om hans egen solresa?
I Gunnarssons nionde roman möter vi den desillusionerade medelålders författaren C G – som rönt viss framgång tidigare, men som mest verkar hanka sig fram i det skrivande yrket. Han sätter in en jobbannons och får ett märkligt uppdrag: någon vill att han ska åka till Guadeloupe i två veckor och skriva en roman som ska locka folk att resa till en semesteranläggning där. Vi får läsa om C G och de underliga förvecklingar han hamnar i på resortanläggningen, varvat med inblickar i medresenärers liv och olika semestercitat: ”Folk ska klaga så förbannat, vart de än kommer … Vi har det för bra helt enkelt, det är det som är problemet! Ingemar, 69”, vilket ger romanen en dokumentär känsla och läsaren får sig definitivt ett gott skratt. Dessa korta inblickar är samtidigt också C G:s utkast till sin uppdragsgivare.
Vad ska vi nordbor egentligen åka över halva jordklotet för, för att lägga oss i en solstol och äta buffémat? Vilken dröm jagar vi?
Men vad vill Gunnarsson egentligen, mer än sätta upp en spegel? Han är briljant i sina iakttagelser av charterturisterna – igenkänningsfaktorn är lika hög som obehaglig. Varje person liknar en kliché, men i texten framstår de ändå som trovärdiga i sin önskan efter något fint mitt i sin livsleda – och faktiskt riktigt älskvärda med alla sina brister och tillkortakommanden. De gör så gott de kan. Skickar sms så fort de landat och får svar: ”Puss och kram här snöar det”.
Mest ointressant och minst trovärdig är märkligt nog berättelsens röda tråd: författaren C G och hans vedermödor. Just när jag börjar undra varför denne man ens vill skriva överhuvudtaget, dras C G in i en deckarliknande konspirationsteori. Är semesteranläggningen i själva verket något helt annat än den utger sig för att vara? Intrigen tätnar och alla pusselbitar faller på plats – eller?
Det är en underhållande roman, visserligen utan större djup men en exakt och drabbande beskrivning av vår semesterhungrande samtid. Obehaglig, tom och väldigt ensam. Hans Gunnarsson lyckas fånga ett av vår tids märkliga fenomen i sin roman – snyggt paketerad med träffande iakttagelser och träffande dialog, lite som en Nora Ephron-film. Det verkar enkelt, men att skriva god underhållning är svårt – detta kanske är den perfekta lektyren för nästa charter? Lättsmält som en all inclusive-buffé, med en gnutta spännande västindisk kryddning.
Gå till toppen