Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

På jakt efter framtidshopp

Skildrar en vandring från Mojaveöknen till norra Oregon.

Wild

USA, 2014. Regi: Jean-Marc Vallé. Med: Reese Witherspoon, Laura Dern, Thomas Sadoski, Michiel Huisman. Åldersgräns: 11 år. Längd: 1.55.

Reese Whiterspoon som Cheryl Strayed, som vandrade från Mojaveöknen till norra Oregon.Bild: Fox
Cheryl Strayeds självbiografiska skildring av sin vandring 1995 från Mojaveöknen till norra Oregon längs Pacific Crest Trail blev en bästsäljare 2012 mycket tack vare Oprah Winfreys uppbackning. Upplägget för denna klassiska odyssé, där de yttre och inre resorna speglar varandra, är briljant eftersom huvudpersonen är något i sammanhanget så ovanligt som en självdestruktiv arbetarklasskvinna i desperat jakt på livskänsla och framtidshopp.
Berättelsen kan därmed läsas med olika glasögon: feministiska, socialpsykologiska och rent litterära. Det sistnämnda i otalet referenser till bland andra Emily Dickinson och Robert Frost. Konservativa kan välja att se en vinnarhistoria om en individualistisk underdog som mot alla odds tar sig i kragen och reser sig på nio av pur moralisk styrka.
Nick Hornby (”High Fidelity”) har i sitt manus med fördel skalat bort sentimentalitet och självhjälpsterapeutiska livsvisdomar. Filmens Cheryl (Reese Witherspoon) är en ganska mörk och allt annat än behagsjuk rollfigur. Vissa ledtrådar till hennes tillstånd får vi genom tillbakablickarna på uppväxten i Minneapolis med en misshandlande far och en kärleksfull mor – underbart spelad av Laura Dern – som trots fattigdomen och en förtidig död i cancer håller fast vid den ljusa sidan av livet.
Cheryls sex- och heroinmissbruk länkas till mammans lidande och död. Räddaren i nöden blir deras gemensamma intresse för litteratur, gestaltat i en fnissig diskussion om Erica Jongs feministklassiker ”Rädd att flyga”, och författarcitaten i vandringsledens gästböcker tecknar hennes tillfrisknande. Lite övertydligt får hon då och då också besök av en mystisk räv, som vi kan ta som gestalt av både den oskuldsfulla mamman och det vilda vår huvudperson söker bemästra i sig själv.
Reese Witherspoon, som även producerat, är drygt tio år äldre än sin rollfigur. Men med hjälp av regissören Jean-Marc Vallé (”Dallas Buyers Club”), nyanserat skådespeleri och kanske en del retuschering klarar hon jobbet som havererad tjugosexåring med glans.
Gå till toppen