Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Våldet och terrorn har alltid funnits här”

Vykort om hemska saker, är det något du vill ha på hallmattan varje månad? I så fall kan serietecknaren Steve Nyberg i Malmö hjälpa dig.

Han drar nästan bokstavligen fram gamla lik ur garderoben och visar upp dem två sätt: seriehäften och vykort.
Varför gör du det här?
– För att konservativa och högerextrema påstår att Sverige var bättre förr, när det inte kom så många invandrare. Jag vill påminna om att våldet och terrorn alltid har funnits här, långt före invandringen, säger Steve Nyberg.
Syftet är konstnärligt, upplysande och politiskt.
Idén föddes när en man dog av en självmordsbomb på Drottninggatan i Stockholm i december 2010. Steve Nyberg avbildade bombmannen på ett julkort som annars var väldigt idylliskt. Några vänner fick det hemskickat i brevlådan utan förvarning. Ingen klagade, ”trots att kortet var ganska hemskt”.
Så föddes idén att skicka otäcka vykort till folk som abonnerar.
– Folk tycker att vykort i fysisk form är något spännande nuförtiden, säger Steve Nyberg.
I hans seriehäften får gärningsmännen förklara sina gärningar.
– Jag delar inte deras perspektiv, men vill att andra ska förstå att det inte alltid är ren ondska som ligger bakom. De som begick brotten har resonerat utifrån sina omständigheter.
I måndags fick ett antal prenumeranter seriens första vykort. Bilden visar en sängliggande patient som får en dryck av en vårdanställd. En person i dörröppningen ser dem. Färgerna är ganska milda och motivet ser vardagligt ut.
Baksidan på kortet berättar att en sjukhusanställd i Malmö gav giftigt rengöringsmedel till minst 27 patienter, varav 11 dog. Gärningsmannen avslöjades den 12 januari 1979.
Kortet skickades för att nå fram exakt 36 år efter att dådet upptäcktes. Tanken är att årets övriga elva vykort ska komma på just det datum som den skildrade händelsen inträffade. Men vad det är som väntar prenumeranterna vill serietecknaren inte klämma fram:
– De flesta har ju beställt något hemskt på korten, men de vet inte exakt vad de får, säger Steve Nyberg.
Namn: Steve (uttalas på svenska) Nyberg.
Född: 1983 i Västergötland.
Bor: I Malmö sedan 2013.
Gör: Andra året på serieskolan på Kvarnby folkhögskola i centrala Malmö.
Erfarenheter: Spårvagnsförare, konstnär, akademisk examen.
Gå till toppen