Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gammalt guld i ny form

Ingrid Trilk gillar mest att arbeta i rödguld, men när hon gör lite mer vågade saker gör hon gärna dem i silver.

Fyra års utbildning i Köpenhamn, lärlingsplatser i Tyskland och Danmark, anställning hos Danmarks två stora guldsmedsföretag och en flera kurser förde Ingrid Trilk till en egen verkstad på Adelgatan i Malmö.
Det var för sex år sedan hon öppnade eget och kunde satsa allt på sin egen design och tillverkning.
Hon gör smyckenmed inspiration från både naturen och staden. Mjuka former eller strikt geometriska.
– Många kunder kommer in med gamla smycken och vill ha gjort något nytt av dem, berättar Ingrid Trilk.
Det är egentligen bara guld som lönar sig att skapa nytt av. Det är mer värdefullt än silver och det är mer hållbart än silver som slits på ett helt annat sätt.
–  Det är risk att gammalt silver har blivit sprött, säger Ingrid Trilk.
Arvegods och en hel del gamla vigselringar hittar till hennes verkstad.
–  Vissa vill bara göra något nytt av den gamla ringen. Andra vill inte befatta sig med det gamla guldet utan vill byta mot nytt. Och några vill helst slå sönder ringen, den symboliserar för mycket smärta.
Ingrid Trilk får ofta höra gripande historier av sina kunder, både av de som vill utplåna minnena av ett äktenskap och de som vill omvandla mormors gamla smycken.
– Ibland är det viktigt att inskriptionen finns kvar som ett minne över vad mormor gjorde 1932.
Nya vigselringar är annars den vanligaste beställningen hos Ingrid Trilk. Det är många som vill ha en unik handgjord ring och den får gärna vara utsmyckad.
– Männen är fortfarande mer konservativa, men när vi lyckats komma överens om att även mannen ska våga lite mer brukar han vara väldigt nöjd.
Redan i oktober började julbeställningar komma in. Inte sällan är det en kund som köpte ett smycke förra julen och som nu vill ha ett annat som matchar.
– En specialbeställning tar tid, förklarar Ingrid Trilk.
I Sverige märks allt guld, förutom karatinnehållet har guldsmeden sedan länge sin egen stämpel, ibland kan man även utläsa orten smycket är tillverkat i.

Guld- och silversmed

Guld- och silversmide inom gymnasieskolans hantverksprogram finns i Mjölby och i Falköping med riksintag. Där finns även guldsmedsutbildningar inom yrkeshögskolan. Universitetet i Göteborg, Högskolan för design och konsthantverk och Konstfackskolan i Stockholm erbjuder utbildning inom metallformgivning. Det finns även en utbildning på Köpenhamns tekniska högskola.
Efter sex yrkesverksamma år som guld- eller silversmed kan man avlägga mästarprov och bli guldsmedsmästare.
Gå till toppen