Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Öde stentempel slukades av nyanlagda Pildammsparken

Kopia från en glasplåt inköpt på en loppis. Både fotograf och människorna på bilden är okända. I bakgrund syns S:t Johanneskyrkan och förgrunden kan man ana en potatisodling. Bilden bör vara tagen runt 1920.
Stentemplet var så tungt att det blev kvar i Pildammsparken efter Baltiska utställningen. Under hösten 1914 påbörjades arbetet att tömma området för att anlägga Baltiska parken. I stadsingenjören major Anders Nilssons stora stadsplan ingick en gigantisk skogspark med dammar, tivoli och plantskola. Så blev det inte. Första världskriget kom emellan.
Till stora delar plockades byggnaderna ner för att säljas och återanvändas på annat håll. Men det tog sin tid. Bergochdalbanan från nöjesparken blev exempelvis kvar något år och förföll. Området lades i träda och utnyttjades bland annat för potatisodlingar under krigsåren. Den kunglig paviljongen nyttjades som förrådsbod och fick nytt liv som Margaretapaviljongen från 1920.
Ensam kvar blev också den tunga stenpjäs som under utställningen stod centralt mitt framför entrén till industrihallen. Den uppfördes efter ritningar av utställningsarkitekten Ferdinand Boberg som monument – eller om man så vill, reklampelare  – för Vesta Sveriges gatstens- och Vestra Sveriges storstensindustriidkareförbund i Göteborg.
Pjäsen – som har kommit att kallas Stentemplet, Ekotemplet eller Bogrens granittorn – har inte rubbats sedan 1914, även om vissa kompletteringar och reparationer har gjorts genom åren. Men man kan konstatera att området runtom har förändrats. I dag är monumentet inkapslat i Pildammsparken.
Klick här för karta
Läs mer om Pildammsparkens tillkomst här
Mitt i härligheten. Stentemplet stod 1914 mitt för ingången till Baltiska utställningens kongresshall, alldeles vid centralplatsen. I bakgrunden sticker stora tornet upp.Bild: SYDSVENSKAN
Okänd herre poserar vid stentemplet kort efter utställningens stängning.Bild: IVAN BURÉN
Området framför stentemplet, med S:t Johanneskyrkan i fonden.Bild: IVAN BURÉN
Bergochdalbanan i förfall.Bild: IVAN BURÉN
Utställningen är slut, men entrén till Kongresshallen står ännu kvar. Till höger i bild anas stentemplet.Bild: SYDSVENSKAN
Trappavsatsen till monumentet är ännu kvar vid fototillfället.
Templet är raserat! Bilden är hämtad från boken ”Officiella berättelsen över Baltiska utställningen i Malmö 1914”, första delen som utkom 1921.
Nödhjälpsarbetare arbetar med att anlägga Pildammsparken 1921. I bakgrunden anas Malmö idrottsplats och husraden längs Rönneholmsvägen.
Stentemplet i Pildammsparken 1974. Det står där än, inkapslat av träd och grönska.
Gå till toppen