Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så försöker IS värva jihadkrigare i Skåne

Den islamistiska terrorrörelsen IS har försökt värva jihadkrigare till Syrien i Malmö. I höstas gjordes sådana försök utanför en moské och på ett gym.

Terrordåden i Paris har ökat oron för blodiga attentat i fler europeiska städer.
De båda bröder som iscensatte attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo hade varit på terroristläger i Jemen – möjligen också i Syrien.
Därför har farhågorna ökat för att allt fler återvändare från inbördeskrigets Syrien har "avsikt och förmåga", som Säpo uttrycker det, att genomföra terrordåd på hemmaplan.
I Sverige övervakar Säpo ett 80-tal sådana återvändare, dels genom öppna samtal, men i vissa fall även med internetspaning och de tvångsåtgärder som Säpo använder i förundersökningar: brevkontroll, telefonkontroll, husrannsakningar och buggning.
De svenska jihadkrigarna i Syrien har i de flesta fall anslutit sig till IS (Islamiska staten i Irak och Syrien), men även till rivaliserande Jabhat al-Nusra, en islamistisk grupp som lyder under al-Qaida.
De som återvänt till Malmö, Göteborg och Stockholm är enligt Säpo farliga på tre sätt:
• De inspireras av islamistisk ideologi och har en sänkt tröskel för terrordåd.
• De bygger egna nätverk och kan uppmana andra att utföra attentat.
• De kan rekrytera nya personer att resa.
– Vi ser att flera av dem som återvänt till Sverige verkar pådrivande för att förmå andra unga människor att resa ner, säger Anders Kassman, operativ chef på Säpo.
Han är förtegen om hur många förundersökningar som pågår – och hur många personer som misstänks för att deras sympatier för våldsbejakande islamistisk extremism kan gå från ord till handling.
* * *
I Stadshuset i Malmö träffar vi Salahuddin Barakat, imam av libanesiskt ursprung som växt upp i Malmö. Han är här för möte med Malin Martelius, som samordnar Malmö stads arbete för trygghet och säkerhet.
De är överens om att det i Malmö finns ett positivt arbete mot antisemitism, islamofobi och våldsbejakande extremism.
– Att unga killar reser till Syrien framställs ofta som ett religiöst problem, men i grunden är det ett samhällsproblem. Det är ett lika stort samhällsproblem att våldsbenägna nazister riktar sitt hat mot svenska muslimer och att de som strider i Ukraina strävar mot samma mål där som de gör i Sverige, säger Salahuddin Barakat.
Malin Martelius håller med:
– Vårt förebyggande arbete rör inte bara Malmöbor som reser till Syrien. Vi måste jobba med alla riskgrupper – oavsett vilka risker de kan ta. Det behövs samma typ av samverkan för att hantera dem som riskerar hamna i drogmissbruk, som är på glid in i kriminella kretsar och som funderar på att åka till Syrien. Det brottsförebyggande arbetet fungerar på alla de här personerna.
* * *
En person som träffat tre Malmöbor som nu strider i Syrien beskriver de unga jihadkrigarna som helt vanliga killar med invandrarbakgrund. Vad de har gemensamt är en tuff uppväxt i splittrade familjer. De har stått utan jobb, haft usel ekonomi och bara lösa band till det svenska samhället.
– Inte mycket har hållt dem kvar i Malmö, säger han.
Enligt en annan källa har vissa jihadkrigare finansierat sin Syrienresa genom att ta företagslån som de inte avser att betala tillbaka.
De unga männens tillvaro i Syrien är inte problemfri. En del av dem upplever tillvaron som mer meningsfull sedan de bytt från sysslolöshet till en mer bestämd grupptillhörighet.
Andra brottas med hemlängtan. Säpo tror sig veta att mer än hundra muslimska västerlänningar avrättats sedan de försökt resa hem.
– Det har lett till att färre personer återvänt till Sverige under hösten och vintern. Det kan bero på att IS inte vill att deras anhängare lämnar konflikten, och att de som gör det betraktas som misslyckade eller förrädare, säger Anders Kassman.
Tre brev från franska jihadkrigare som publicerats i Paristidningen Le Figaro visar på stor håglöshet:
"Jag har tröttnat. De låter mig sköta tvätten", heter det i ett brev.
"Jag är less. Min iPod funkar inte längre. Jag vill hem", står det i ett annat.
"De vill skicka mig till fronten. Men jag vet inte hur man strider", lyder ett tredje.
Säkerhetspolisen räknar på två sätt i bedömningen av hur många svenskar som varit jihadkrigare i Syrien. Enligt en försiktig beräkning har 130-140 svenskar anslutit sig till IS och Jabhat al-Nusra. Säpo har namnet på dem alla. De allra flesta är män, men det finns även kvinnor.
En ung svensk kvinna som rest till Syrien beskrivs som en helt vanlig invandrartjej. Hon har aldrig tidigare burit slöja, saknar religiös bakgrund och har levt ett sekulärt liv i Sverige. När hon anslöt sig till IS förändrade hon sitt liv.
* * *
Enligt Sydsvenskans källor görs det även i Malmö försök att värva ungdomar till IS.
I höstas rörde sig två män utanför en av Malmös mindre moskéer. De försökte förmå yngre män att ansluta sig till det heliga kriget i Syrien och Irak. Ingen nappade på inviterna.
De båda männen talade också med unga män på ett gym i Malmö. De frågade varför de tränar och om de inte borde använda sin muskelkraft till något nyttigare än att dra i träningsmaskiner.
"Vill du inte använda dina krafter för Guds skull?" ska en av männen ha frågat.
När värvningsförsöken blev ihärdigare blandade sig fler gymutövare i diskussionen, som blev starkt fientlig mot de båda IS-rekryterarna.
– Det gick inte så bra för dem. Det finns ett starkt IS-motstånd bland unga muslimer i Malmö. De båda männen gick sin väg innan det blev regelrätt slagsmål, säger en av Sydsvenskans källor.
* * *
Åter till Stadshuset. Malin Martelius betonar att det finns en rad orsaker till att unga män och kvinnor hamnar snett i tillvaron.
– Ingen föds till extremist. Genom att aktivt arbeta för demokrati kan vi motverka att unga människor riskerar sina liv för extrema idéer. Ungdomar med radikala åsikter ryms i demokratin, men genom brottsförebyggande arbete kan vi förhindra att tokiga idéer går från ord till handling.
Salahuddin Barakat säger att han som teolog ser att IS "har få och svaga argument".
– Det är mycket av Hollywood, häftiga bilder och Rambomentalitet över IS, mer än religion. De förmedlar en våldsförhärligande världsbild – precis som actionfilmer och dataspel där människor dödas för minsta grej. De flesta av dem som åker till Syrien har vuxit upp med MTV, Youtube och Hollywood. Som alla ungdomar. Religionen missbrukas för att rättfärdiga dödandet.
* * *
Enligt Sydsvenskans källor är ett 50-tal av de svenskar som rest till Syrien från Storstockholm, lika många från Göteborgsområdet, ett 20-tal från Malmöområdet, tio-tolv från Örebrotrakten. Därutöver finns enstaka personer från orter som Kristianstad, Karlskrona, Jönköping, Borås och Växjö. Några namn från Helsingborg och Landskrona är inte kända.
Men Säpo befarar att ytterligare 170-180 svenska jihadister kan vara i Syrien. Det skulle i ett slag dubbla antalet skåningar.
Rekryteringen är mest omfattande i Göteborg. Där har steget från ett liv i eller i närheten av gängkriminalitet till blodiga strider för IS varit kort för minst 55 individer.
Flera kända jihadister från Göteborgsområdet har på Facebook gjort känt att de varit i Syrien, bland dem svensk-bosniern Mirsad Bektasevic, som greps i Sarajevo 2005 sedan han planlagt ett bombdåd mot USA:s Bosnienambassad.
Också när det gäller jihadresor till Somalia sticker Göteborg ut. I Malmö finns ingen stark grogrund för al-Shabaab, den al-Qaida-gren som strider för islamistiskt styre i Mogadishu.
– Malmö är inte immunt, men IS och al-Shabaab lockar till sig relativt få individer från Malmö med tanke på stadens storlek, säger professor Magnus Ranstorp, terroristexpert på Försvarshögskolan.
Till skillnad från Göteborg, Stockholm och Köpenhamn har Malmö inga moskéer eller islamska föreningar som välkomnar våldsbejakande predikanter. Malmös muslimska miljö beskrivs som starkt fientlig till både al-Qaida och IS.
– Det bästa är att man som muslim lever enligt islam, och struntar i dem som tolkar islam helt fel, säger Idriz Karaman, imam i Malmös bosniska moské.
* * *
Hur kan man då motverka att unga Malmöbor sugs in i islamistiskt våldsförhärligande? Malin Martelius tror att nyckelordet är delaktighet:
– Med risk för att låta tråkig gäller det att långsiktigt stärka demokratin och arbeta med envist samhällsbyggande. Vi ska bejaka olikheter, men alltid sträva efter ett ”vi”.
När Salahuddin Barakat vill motverka samhällskonflikter är nyckelordet förändring:
– I ljuset av det som hände i Paris bör Europa lära av USA. Här i Europa är religionsfriheten tämligen ny. USA har längre erfarenhet av ett multireligiöst samhälle. En tidning som Washington Post skulle aldrig tänka tanken att publicera satirteckningar utan nyhetsvärde. Alla medier har självcensur, även i Sverige, men i USA redigeras stötande innehåll bort. En demokrati bör alltid ha gränser för yttrandefrihet.
* * *
Den stora terrorrisken i Skåne är att individer självradikaliseras, att unga män tar till sig våldsbejakande budskap via Facebook, Youtube eller islamistiska nätsajter och blir en "Lone Mujahideen" precis som Stockholmsbombaren Taimour Abdulwahab.
Genom liknande självradikalisering beslöt sig två Landskronabröder för fyra år sedan för att angripa Lars Vilks i hans hem i Nyhamnsläge. Vilks hade liksom Stephane Charbonne, den mördade chefredaktören för Charlie Hebdo, fått flera dödshot från al-Qaida.
Men inte bara Lars Vilks gör Skåne till en potentiell måltavla för terrorism. Även förberedelserna på Revingehed för en svensk militär insats i Irak utgör en risk – liksom närheten till Köpenhamn.
– Det bidrar till större aktion mellan svenska och danska miljöer. Därför är internationellt samarbete mot våldsbejakande islamistisk extremism av största vikt, säger Anders Kassman.
Magnus Ranstorp:
– Det naturliga steget för radikala muslimer i Skåne är att ta tåget till Köpenhamn. Där finns moskéer och källarmoskéer som predikat våld och figurerat i olika brottsutredningar.
Magnus Ranstorp betonar att det saknas symbolmål i en stad som Malmö som intresserar terrorister. I Köpenhamn vimlar det av sådana platser: Strøget, Nørreport, Rådhuspladsen, Tivoli, Dronningens livgarde, Hovedbangaarden, Kastrup, Öresundsbron.
Detta framgår också av reseråden från amerikanska och brittiska UD. Den som reser till Sverige eller Danmark uppmanas att notera att terrorhotet är förhöjt och att eventuella attacker kan vara urskillningslösa och ske på "platser som också frekventeras av utländska resenärer."
* * *
När Malin Martelius och Salahuddin Barakat avslutar sitt samtal om våldsbejakande extremism slår de fast att det viktiga är att sträva åt samma håll:
– Det gäller att kämpa för varenda unge som riskerar att inte nå målen i skolan. På samma sätt måste vi kämpa för att alla medborgare blir delaktiga i samhället, säger Malin Martielius.
Salahuddin Barakat instämmer:
– Precis. Vi sitter alla i samma båt, även om vi har olika platser. Tar vi till våld riskerar båten till sist att sjunka.

Terrorbrott i Skåne

Under de senaste tio åren finns det en handfull terrorfall med kopplingar till Skåne:
•I oktober 2005 dömdes Ferman Abdullah till fyra och ett halvt års fängele för förberedelse till terrorbrott sedan han hjälpt till att finansiera ett bomddåd i irakiska Kurdistan genom insamlingar och med intäkter från hans falaffelvagn i Malmö.
•I augusti 2006 greps två män i Tyskland sedan de planerat att spränga två regiontåg i Köln. Bland de misstänkta fanns även den ene mannens bror i Malmö.
•I maj 2010 utsattes Lars Vilks hem i Nyhamnsläge för mordbrand. Två män från Landskrona – bröder liksom de terrorister som senare slog till i Boston och Paris – dömdes i juli 2010 till två och tre års fängelse.
•I december 2010 körde tre män från Stockholm via Malmö över Öresundsbron till Köpenhamn för att utföra ett attentat mot Jyllands-Posten. I juni 2012 dömdes fem personer till långvariga fängelsestraff.
•I januari 2014 dömdes amerikanskan Coleen LaRose, alias Jihad Jane, till tio års fängelse för sina planer på att mörda Lars Vilks.

Islamister i Syrien

Så här många jihadkrigare har rest till Syrien från olika EU-länder, enligt säkerhetstjänsternas uppskattningar.

Frankrike900-950

Tyskland550-600

Storbritannien400-700

Belgien 300-400

Nederländerna 150-200

Österrike 150-200

Sverige130-300

Danmark110-120

Italien 100-150

Spanien 50-100

Norge40-50

Irland30-40

Finland30-40

Ungern20-30

EU-länderna totalt3000-5000

Källa: Europol, Säpo, PET, PST m fl

Gå till toppen