Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Danmark

Århus tog tag i de radikaliserade unga

I Århus ligger Danmarks mest omstridda moské, Grimshøjsmoskén. Den pekas ut som ideologiskt centrum för radikal islamism.
Kommunen och polisen har svarat med att utveckla "Århusmodellen" – som lyckats stoppa flera unga män från att åka och delta i kriget i Syrien.

Under 2013 fick polisen i Östjylland kännedom om 27 Syrienresenärer från regionen. Under 2014 bara en.
En av nyckelfaktorerna är ett mentorprogram, där unga grubblande killar på väg in i en "religiös bubbla" får en samtalspartner, en ventil.
– Det första jag säger är: jag vill inte ta ifrån dig din religion. Det vi vill uppnå är att den bara är en del i ditt liv, jämsides med familj, vänner, skolan.
Kim är 30 år och religionshistoriker. Han har sedan 2011 varit mentor för fyra killar i gymnasieåldern. Två av dem ville göra sin religiösa plikt genom att åka till Syrien, en hade varit där i tre månader och ville tillbaka.
– Han sade att han bara sysslat med nödhjälpsarbete där nere, och kände att han verkligen gjorde skillnad.
– I skolan fick han svårt att koncentrera sig för att han bara satt och tänkte: Syrien, Syrien. Det gick ut över betygen såklart.
För att den unga mannen skulle slutföra sin gymnasieutbildning diskuterade Kim med honom om hur det går att hjälpa till hemifrån, kanske genom muslimska organisationer.
Kim, som vill vara anonym av integritetsskäl för dem han är mentor åt, får respekt för sina akademiska kunskaper om islam.
Han kan bjuda motstånd, visa andra argument än den svart-vita världsbilden i radikala grupper och på islamistiska nätsidor. Och att det finns många sätt att vara en "god muslim".
Kim brukar stämma träff på Århus stadsbibliotek, mitt i universitetsområdet. Här är fullt av liv, grupper av studenter som sitter och äter, pluggar i läsesalar.
– Vi brukar gå en tur, och jag visar den tysta läsesalen, biblioteket, kantinen. De blir imponerade - hela väggar fulla av böcker.
– Det är ambitiösa och vetgiriga killar, som funderat på att utbilda sig till ingenjörer, eller läkare. Vi går förbi de institutionerna också.
Inne i biblioteket sitter fem statsvetarstudenter och läser. Alla känner till diskussionerna om Grimhøjmoskén.
– Såg ni dokumentären? Det är märkligt att de i moskén säger att de inte känner till vilka som åker till Syrien, säger Taus Skytte Andersen.
Århus är Danmarks näst största stad, med drygt 300 000 invånare, ett pittoreskt centrumråde och några fattiga förstäder som blivit rikskända som problemfyllda "ghetton".
Kommunens insatser för att hindra unga att glida ut i extremism är rikskänd.
För några år sedan koncentrerades insatsen mot en ökande ström unga män som åkte ner för att ansluta sig till terrororganisationen IS i Syrien.
– Syftet är att hjälpa dem tillbaka in i samhället, samtidigt som vi får många vuxna som följer vad de gör. De är ju också en potentiell säkerhetsrisk, säger, Jacob Bundsgaard (S) som är borgmästare i Århus.
Enligt polisen har Grimshøjmoskén en central roll i radikaliseringen. Av de 27 unga män som reste från Århus till Syrien 2013 hade 22 haft kontakter med Grimshøjsmoskén.
Den 6 januari sände dansk tv dokumentären "Den fordømte moské" där moskéns grundare Oussama El Saadi ger kontroversiella svar på frågor om demokrati, en islamisk stat och om våld i islams namn.
Debatten efteråt blev våldsam, och Dansk folkeparti fick med sig folketinget på att diskutera en stängning av moskén i Århus.
Debatten i onsdags slutade med att justitieminister Mette Frederiksen (S) konstaterade att det saknas bevis på att någon i moskén begått olagligheter.
– Besökarna och de religiösa ledarna har alla uppehållstillstånd i Danmark - de försvinner ju inte för att man stänger moskén, säger Århusborgmästaren Bundsgaard.
Moskén som allt rör sig om, är egentligen en sliten industrilokal i Århus västra utkanter.
Oussama El Saadi, föreståndaren för Grimhøjmoskén, ger intervjuer på löpande band. Hans budskap är:
– Vi har religionsfrihet, vi måste få säga vår mening.
I den salafistiska och bokstavstrogna inriktning, som moskén företräder, är målet en islamisk stat med sharialagstiftning.
I tv-dokumentären tycks El Saadi säga att han hoppas att terrororganisationen IS ska vinna i Syrien. Det förnekar han.
– Jag talar inte om någon organisation utan generellt om islam. Jag är emot krig, när jag talar om en islamisk stat, så handlar det bara om vad alla muslimer drömmer om.
Oussama El Saadi förnekar också att moskén inspirerar Syrienresenärer.
– Hör här, säkerhetspolisen säger att över 110 unga danskar rest till Syrien, men fokus är bara på oss.
De säger att 22 av de som rest har varit här, kanske en gång. Men de andra 88 då?
Hur ser du på dem som reser till Syrien?
– Vi uppmuntrar ingen att resa och kämpa i Irak eller Syrien, tvärtom avråder vi. Vi samlar pengar och kläder till humanitärt arbete.
– Här i västerlandet kan vi inte bestämma över våra barn när de blir 18 år. Varför ska vi nu ta ansvar för unga män som är 20-22 år?
Vi frågar om Victor, en 21-årig konvertit från Århus som 2013 sprängde sig själv och tio andra i luften i Irak. I dokumentären kallar Oussama El Saadi honom en "hjälte". Nu blir svaren svävande.
– Alla muslimer som dör för Allah, inte bara Victor, vi hoppas att de är martyrer. Men bara Allah kan avgöra, bara han vet deras avsikter.
Men han dödade ju andra muslimer?
– För dig är det andra muslimer, men inte för oss. De bara kallar sig muslimer.
En liten bit från moskén ligger Bazar Vest, en stor marknad under tak med kebabställen, slaktare, klädaffärer, en stor grönsakavdelning.
Nawal Hadji är på väg in, men berättar att hon har varit i Grimhøj-moskén två gånger, i samband med stora Eid-fester. Barnen lekte, det var mycket folk och trevligt.
– Det här med att de skulle uppmana folk att åka till Syrien - om det finns bevis, då kan politikerna stänga moskén, men inte annars.
–Vi som bor här vi vill ju att våra barn ska växa upp och få ett bra liv – vi vill inte att de ska åka till Syrien, säger hon.
Århus borgmästaren Jacob Bundsgaard är lite trött på hela debatten om Grimshøjmoskén.
– Man stänger ögonen för de verkliga problemen - att vi har några människor ibland oss med värderingar som ligger långt, långt ifrån hur vi vill bygga vårt samhälle i västvärlden.

Grimshøj-moskén

Den omstridda moskén i Grimshøj ligger nära Gellerupparken, ett av Århus riktigt fattiga och invandrartäta bostadsområden.
Den startades i början av 1990-talet av en grupp palestinier och tunisier. Nuvarande ordföranden Oussama El-Saadi var en av demxxx
Inriktningen är salafistisk, bokstavstrogen och med målet att upprätta en islamisk stat med sharialagar . Ungefär 600 personer besöker regelbundet moskén.
Den tidigare imamen Ahmed Akkari är känd för att ha rest runt i Mellanöstern och visat upp Jyllands-Postens Muhammedteckningar 2005. Det bidrog till hot, ambassadattacker och bojkotter mot Danmark.

Århus-modellen

Sedan starten 2007 har kommunen fått in 130 "bekymmersanmälningar", om unga på väg in i extrema rörelser.
Femton unga har hittills deltagit i mentorsprogrammet, som är frivilligt.
Inom programmet finns också ett utbyggt familjestöd, möjlighet till psykologhjälp för dem som varit i Syrien, workshops om extremism i grundskolans niondeklasser.
Gå till toppen