Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Tusentals dör i byggandet av VM

Qatar har länge jobbat för att etablera landet som arrangör av internationella mästerskap. Nu skördas frukterna - men kritiken är omfattande.

När sim-VM gick i Qatar i december var det nummer ett av en rad tunga internationella idrottsmästerskap som alla ska gå i gulfstaten de kommande åren. Nu börjar handbolls-VM – som följs upp av bland annat friidrotts-VM 2019 och fotbolls-VM 2022. Sedan 1993 arrangeras en årlig ATP-turnering i Doha och sedan 2010 ingår staden i friidrottens Diamond League. Det är resultatet av ett långsiktigt pr-arbete som ska sätta Qatar på kartan.
Utvecklingen är inte okontroversiell. Kritiken har varit hård mot såväl värdlandet som de organisationer som förlagt sina mästerskap dit, framförallt Fifa. De första synpunkterna handlade om värmen och landets restriktiva alkoholpolitik, men med tiden har kritiken djupnat och nu kommit att i huvudsak handla om:
Värmen. Under sommarhalvåret blir det 40 grader varmt i Qatar, vilket har fått både friidrotts-VM och fotbolls-VM att ändra speldatum. De nio nya arenor som byggs inför fotbolls-VM blir alla luftkonditionerade och kritiken inifrån idrotterna är hård.
Arbetsförhållandena. Inför mästerskapen ska arenor och infrastruktur byggas för 775 miljarder kronor, och de som bygger är en dryg miljon migrantarbetare från länder som Nepal, Bangladesh och Filippinerna. Arbetarna skriver på tvåårskontrakt, blir fråntagna sina pass när de kommer till landet och är i princip livegna. Enligt qatarisk lag har arbetsgivare rätt att hindra migrantarbetare från att byta jobb. De kan även tvinga arbetarna att lämna eller stanna i landet. Hittills beräknas minst 1400 arbetare ha mist livet på byggarbetsplatserna. Internationella samorganisationen ITUC räknar med att 4000 arbetare hinner dö innan byggnationerna är färdigställda.
Korruptionen. Ända sedan Ryssland och Qatar tilldelades fotbolls-VM 2018 respektive 2022 har länderna och Fifa anklagats för korruption och mutor. Sunday Times publicerade hemliga dokument som visade att 30 miljoner kronor delades ut som mutor inför omröstningen. Fifa tillsatte en korruptionsutredning – vars resultat till största delen hemligstämplades. Utredaren Michael Garcia krävde att hela hans rapport offentliggjordes, något som Fifa vägrade tillmötesgå. Då avgick Garcia som helt tappat förtroendet för organisationen.
Johan Lindholm är ordförande på fackförbundet Byggnads och har besökt Qatar två gånger. Han är djupt kritisk.
– Människor sätter livet till, i snitt sju i veckan dör just nu. Vi måste få stopp på det mänskliga lidandet, säger han.
De qatariska myndigheterna har lyssnat till kritiken och sagt sig vara villiga att förbättra de mänskliga rättigheterna. Men människorättsorganisationer och fackföreningar menar att det stannar vid tomma ord.
– Andra gången jag var där hade ingenting hänt. Jag var på samma platser och pratade med samma personer – ingenting tyder på någon som helst positiv utveckling. Den qatariska regeringen säger att det händer saker hela tiden, men det stämmer inte, säger Johan Lindholm.
Inom den internationella federationen för bygg- och träfacken i världen, BWI, skissas det nu på möjligheten att öppna ett kontor med juridisk rådgivning i Doha, där migrantarbetare skulle kunna få juridisk hjälp och stöd.
– Men på en rak fråga om det är möjligt att organisera sig fackligt fick jag till sist veta att det bara är qatarierna som har den möjligheten, konstaterar Johan Lindholm som ändå tror att en konkret plan kan finnas när BWI har världsråd i Stockholm i början av maj.
Cecilia Giertta är krönikör på Idrottens Affärer och har kritiserat Fifa för att fotbolls-VM förlagts till Qatar.
– Det största problemet är att Qatar inte är en demokrati. Att ett land där ett människoliv är värt så lite får arrangera stora evenemang – det är skandal, säger hon och menar att den demokratiska aspekten alltid bör vara med när mästerskap fördelas.
– Sedan kan det innebära olika saker – vid OS i Peking fanns förhoppningar om att Kina var på väg att öppnas upp och då kunde OS vara ett steg i rätt riktning. Men Qatar är så långt från en demokrati man kan komma.
Symbolvärdet i mästerskapen är stort, menar både Johan Lindholm och Cecilia Giertta.
– Vi har en ungdomsgeneration i Sverige som idrottar varje dag. När ordförandena för de stora förbunden inte bryr sig ett skit om de här problemen – vad sänder det för signaler till ungdomarna, frågar sig Johan Lindholm.
Cecilia Giertta tycker att det skadar idrotten.
– Det är synd om idrotten, för det är idrotten som blir lidande av att gubbar högst upp lever långt från verkligheten och bryr sig mer om att det blir mera pengar till deras organisationer och till dem själva än att människor dör. Det sänder signalen att demokrati och mänskliga rättigheter inte spelar någon roll.

Miljoner arbetare saknar rättigheter

Inför fotbolls-VM 2022 ska byggnationer för sammanlagt 775 miljarder kronor färdigställas. Bland dem finns bland annat nio luftkonditionerade arenor, en ny flygplats, nya vägar och kollektiv transport, 54 anläggningar för lagen, nya hotell och en bro över till Bahrain som ska bli världens längsta.
Byggarbetarna från i huvudsak Indien, Nepal, Sri Lanka, Pakistan och Bangladesh motsvarar 94 procent av den totala arbetskraften av landets totalt 1,7 miljoner invånare. Ytterligare en miljon byggarbetare väntas rekryteras de närmaste åren.

Qatariska medborgaren rikast i världen

2012 var inkomsten per capita i Qatar 906936 kronor vilket gör de qatariska medborgarna rikast i världen. Samma år tjänade en migrantarbetare i Qatar mellan 68 och 94 kronor för nio till elva timmars arbete.
Det finns ingen lagstadgad minimilön i Qatar. Lönerna motsvarar oftast inte de summor som migrantarbetarna blivit lovade före avresan och det dröjer ofta månader innan de betalas ut, om de inte helt uteblir. Detta trots att lagen säger att lön ska betalas ut åtminstone en eller två gånger i månaden.
Hittills har 1400 byggarbetarna dött i arbetsplatsolyckor vid färdigställandet av arenor och infrastruktur inför de kommande årens stora idrottsmästerskap. Den internationella fackliga organisationen ITUC räknar med att 4000 arbetare hinner dö innan fotbolls-VM 2022.

Kafalasystemet gör arbetarna livegna

Kafalasystemet är ett slags sponsorsystem som är vanligt i Gulfstaterna. Qatar har den hårdaste varianten som gör utländska arbetare i princip livegna. Kafalasystemet innebär att varje utländsk arbetare måste ha en qatarisk medborgare som sin sponsor. Sponsorn är ofta densamma som arbetsgivaren och systemet innebär bland annat att arbetsgivare har rätt att hindra migrantarbetare från att byta jobb liksom att tvinga dem att lämna eller stanna i landet.
90 procent av alla migrantarbetare får sina pass beslagtagna när de kommer till landet. Den arbetstagare som vill inleda en rättsprocess mot sin arbetsgivare måste betala höga avgifter.
Enbart qatariska medborgare har rätt att organisera sig fackligt.
Byggarbetarna bor i stora läger med 20-30 personer i samma sovsal som ofta saknar luftkonditionering och rent vatten.
Läs alla artiklar om: Handbolls-VM 2015
Gå till toppen