Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

En balansakt mellan djupt allvar och plumpa skämt

Anja Gatu tycker att det är tur att det finns damer i ordets rätta bemärkelse.

Irma Johansson och Britt Sandberg delade ut pris till damstafettlaget.Bild: Johanna Lundberg / Bildbyrån
Tur då att det finns damer – för en gångs skull är verkligen ordet damer rätt ord – som Irma Johansson och Britt Strandberg som kan påminna oss om de ögonblicken. Synd bara att de syns så sällan, de äldre damerna ur den svenska idrottshistorien. De äldre herrarna ser vi betydligt oftare.
Skidlandslaget och framförallt 2014 års upplaga av damstafettlaget dominerade galan. Ofrånkomligt ett år som detta, även om det kändes lite fattigt att inte Charlotte Kalla var på plats. Men jag förstår att hon håller sig undan när Peter Settman är där. Fyra veckor före VM riskerar hon inte en ny puss på munnen med efterföljande förkylning.
Men även om 94-laget kan kännas uttjatat är Tommy Svensson för alltid en stor ledare. Det finns en särskild tyngd bakom hans ord, som ligger så långt från idrottens vanliga klyschor. Särskilt ett år som detta, när det mytomspunna landslaget bär på sorg efter Klas Ingesson. När han delade ut priset till Årets ledare Rikard Grip lyfte galan till en ny nivå, som varsamt togs över av nästa punkt i programmet.
Kiruna IF var synnerligen värdiga vinnare av SVT:s Sportspegelpris. Det som går till de idrottare som inte självklart vann några medaljer, men som vunnit andra viktiga fajter. Och som inte sällan påmint om vad idrotten kan och bör vara. Som Kiruna IF, som utmanade både motståndare och sponsorer genom att bära regnbågsfärgade matchtröjor hela säsongen.
Inte många minuter senare skämtade Björn Ferry och Peter Settman om hur obehagligt det vore om Settman kysste Ferry som han en gång gjorde med Charlotte Kalla. Som tur var kände Björn Ferry att det började lukta – antagligen ofrivillig – homofobi och avslutade med att hylla Kiruna IF. Det blev en illustration av hur lätt bögskämt kan frodas, men också hur lätt det är att markera mot dem. En situation som hade kunnat lämna dålig eftersmak vändes effektivt av rappe Björn Ferry, som trots sin spontanitet är mindre plump än manusstyrda men okänslige och rätt tröttsamme Peter Settman. Nu väntar vi fem år igen innan han får leda nästa gala va?
Gå till toppen