Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hon drabbas när Attendo slutar

Vårdföretaget Attendo slutar med hemtjänst i Lunds kommun. En av dem som drabbas är Vivian Jönsson, bosatt i Lyngby utanför Genarp.
– Det känns hopplöst, säger hon.

Efter en depression, en hjärtoperation och en bruten lårbenshals ansökte hon om hemtjänst hos Lunds kommun. Vivian Jönsson fick välja mellan kommunens och några privata aktörers. Valet föll på Attendo.
I ett år har två undersköterskor hjälpt henne med vardagsbestyr fyra gånger om dagen och hon är nöjd med den hjälp hon fått.
– Det är i huvudsak samma personer som hjälper mig. Som mest har jag haft fyra olika personer under året. Vi har blivit riktiga vänner, säger hon och tittar på undersköterskan och teamchefen Zandra Hansson som är hemma hos henne denna morgon.
Den största nyttan med hemtjänsten, tycker Vivian Jönsson, är att få hjälp att dela upp alla mediciner.
– Jag har fyra olika sorter, men slipper hålla reda på dem. Jag kan bara öppna munnen och svälja.
Att Attendo upphör med hemtjänsten i Lunds kommun på grund av minskade intäkter kan hon förstå ur ett ekonomiskt perspektiv.
– Att driva ett företag gör man i syfte att utveckla ett arbete men också för att man ska kunna leva på det. Går det inte ihop ekonomiskt så funkar det inte, säger hon.
Men för hennes egen del blir det problem. Om några månader börjar Zandra Hansson arbeta på Attendo i Malmö och Vivian Jönsson måste då återigen göra ett aktivt val av vårdgivare. I likhet med runt 70 andra personer i Lunds kommun måste hon lära känna nya människor som ska hjälpa till med privata göromål.
– Politikerna pratar om att alla ska kunna vårdas i hemmet. Men för mig blir det rörigt när Attendo försvinner. I Lund finns det inte så många utförare att välja mellan, säger hon.
Zandra Hansson ställer sig frågande till nedläggningen.
– De säger att det inte går runt. Men vi får in nya brukare hela tiden. Jag själv kommer att börja på Attendo i Malmö. Men det tråkiga, förutom att vi förlorar våra brukare i Lund, är att vi alla måste gå ner i tjänstgöringsgrad, säger hon.
Ann-Margreth Olsson (S) är ny ordförande i vård- och omsorgsnämnden.
– Jag känner ingen sorg över att stora vårdföretag lämnar Lund. Men mänskligt sett är det tråkigt. För den enskilde är det en stor omställning som jag inte önskar någon, säger hon.
Att Vivian Jönsson är nöjd med Attendo och företagets kontinuitet av personal tycker hon är glädjande.
–  Men vad är kontinuiteten värd när företaget försvinner från kommunen? Det är det som är det makabra med vinstdrivande vårdbolag. Det viktiga för Vivian Jönsson är att hon nu med trygghet ska kunna välja en annan aktör, säger hon.
Kan du garantera Vivian Jönsson kontinuitet av personal om hon väljer hemtjänst i kommunal regi?
– En mätning under två veckor visade att brukare kan möta mellan sjutton och tjugo personer. I riket ligger siffran på 14. Vi måste därför jobba fram en modell som säkerställer kontinuiteten. Alla partier är överens om detta.
Zandra Hansson tycker synd om alla brukare som Attendo nu lämnar i Lund. Hon berättar om nedstämdhet bland de anställda på Attendo i Lund.
– Folk är ledsna. Många har fått nya erbjudanden men på ställen långt i från Lund.
– Och jag tycker synd om er. Det är inte lätt att byta jobb, säger Vivian Jönsson.
Gå till toppen