Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bytesaffären med hjärta vill växa

Swopshop är en blandning mellan byteshandel och secondhandförsäljning.
Här bidrar medlemmarna både till att butiken fylls med nya kläder och att de försvinner från hyllorna. Ett eget ekonomiskt system gör att pengarna omsätts i butiken.

Willasinee Senften lämnar in alldeles nya väskor och skor till Jane Olsson som nyligen flyttat affären till Själbodgatan i centrala Malmö. Willasinee Senften har redan före besöket registrerat sig som medlem på hemsidan. När Jane Olsson värderat klart sakerna åker 89 gröna hjärtan, värda 20 kronor styck, in på kundkontot. Hon får i sin tur betala en serviceavgift på 445 kronor, 25 procent av den sammanlagda värderingen.
–  Du behöver inte handla för allt på en gång, förklarar Jane Olsson.
Hon säger att det är sällan folk blir besvikna över hennes värdering av de inlämnade persedlarna.
– Det flesta är glada att bli av med det som de inte längre använder. Om jag övervärderar ett plagg så hänger det bara kvar och om jag undervärderar det är det inte bra för medlemmarna.
Alla plagg i butiken har tre priser. Ett för dem som vill handla kontant, ett för medlemmarna och det är utryckt i antalet gröna hjärtan och ett för dem som donerat saker till affären och fått ett rabatthjärta som tack.
I dag är det cirka 800 medlemmar i Swopshop. I början fick Jane Olsson ta emot många donationer från folk som bara ville bli av med sina gamla kläder.
– Det är viktigt att de som lämnar in också handlar, annars blir sakerna hängande för länge.
Rena, felfria kläder är det enda som Jane Olsson tar emot. Snart ska hon även lägga till välstrukna på kravlistan.
– Jag har lite kvar att stryka av de gamla varorna, säger hon med en nick åt ett gäng skjortor som hänger och väntar på att bli släta.
Alma Hodzic kommer in med två vinterjackor som har blivit för stora. Jane Olsson, grundare och ägare till Swopshop, värderar den ena till 300 kronor.
Alma Hodzic hade sedan tidigare inlämningar 340 kronor på sitt Swopshopkonto,
- Det är inte alltid jag hittar något, men min svärmor brukar, säger Alma Hodzic och nickar mot sin svärmor som botaniserar bland damkläderna.
Swopshop är Jane Olssons andra företag, hon har tidigare drivit ett utbildningsföretag i Thailand där hon undervisade i engelsk konversation. Hon hoppas få se det nya växa med butiker på fler orter.
–  Men då behöver jag hjälp av en investerare, jag har vänt mig till Maxa Malmö för att se om det finns något intresse. Omsättningen ökar hela tiden, men fortfarande jobbar Jane Olsson extra i sin gamla bransch, på hotell och nattklubb.
– Jag är tacksammot min hyresvärd som lät mig slippa ett långt hyreskontrakt från början. Jag kan ta mig ur utan att behöva riskera min lägenhet och tvingas flytta hem till mina föräldrar, säger hon.
Det är damkläder som går bäst, men Rose Nassaly säger att hon ska använda sina pengar till att handla barnkläder.
– Jag har förstått att det kan finnas mycket kemikalier i nya kläder, då är det mycket bättre att köpa gamla tvättade, säger hon.
Gå till toppen