Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Multimediaplattformen Zkyon tar in kapital från Symbal Communications

Per Ljungwall, vd för Zkyon.
Uppstartsbolaget Zkyon, som utvecklar en tjänst för att skapa nya intäkter för bloggare och tidningshus, tar in kapital. Nu investerar ägarna bakom Symbal Communication i bolaget.
Förutom Symbal Communication, med Peter Gustafson som vd, går också ett utvecklingsbolag i Malmö in med kapital.
– Pengarna ska användas för att bygga produkten och få ut den på marknaden, säger Per Ljungwall, grundare av och vd för Zkyon.
Zkyons affärsidé går ut på att utveckla en reklamfri användardriven multimediaplattform där såväl professionella som privata aktörer kan tjäna pengar på det digitala material man producerar.
– Det är något som är fundamentalt fel när tidningshus och andra medier inte kan tjäna pengar på innehåll som man skapat. Målet med Zkyon är att alla skribenter ska kunna tjäna pengar på sitt digitala material.
Tjänsten är tänkt att samla digitalt material där läsarna sedan kan betala för att läsa artiklar. Priset sätts av den som skapar innehållet.
– Är du till exempel intresserad av fiske i Norrland så kan du filtrera innehållet att bara visa artiklar och information om fiske i Norrland, säger Per Ljungwall. Sen kan läsaren förhandsgranska materialet innan man betalar för att läsa det.
Användarna betalar genom att skaffa en typ av kontantkort som laddas med pengar och som används för att betala för artiklarna. Zkyon tar sedan ut en avgift av författaren när en artikel säljs.
Nio personer arbetar med att utveckla tjänsten, som ska lanseras i en första version i maj.
Zkyon grundades i februari 2014 av Per Ljungwall, som tidigare har arbetat som bland annat IT-konsult inom digitalisering.
Symbal Communications grundades 2003 och omsatte 2013 19,5 miljoner kronor.
– Symbal jobbar med förändringskommunikation, säger Per Ljungwall. Det är av stort värde för oss eftersom vill bryta ett invant mönster på marknaden.
Gå till toppen