Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Debattinlägg: "Det ska vara enkelt och lönsamt att producera sin egen el."

Regeringen kommer att undersöka möjligheterna att ytterligare underlätta för privatpersoner som vill producera egen el och att låta exempelvis lägenhetsinnehavare som är andelsägare av förnybar el få del av skattereduktionen.
Det skriver energiminister Ibrahim Baylan (S) i en replik.

Regeringen vill också införa ett stöd till energieffektiviseringar av miljonprogrammens flerbostadshus, skriver Ibrahim Baylan.Bild: HENRIK MONTGOMERY
Företrädare för Naturskyddsföreningen, HSB och ytterligare några organisationer skriver under Aktuella frågor (7/1) om hur lägenhetsinnehavare ska kunna stärka sin ställning på elmarknaden.
De lyfter upp en viktig fråga.
Den tekniska utvecklingen gör det möjligt för privatpersoner att själva bli mer delaktiga på elmarknaden, både som aktiva konsumenter och som småskaliga producenter.
Med politisk vilja kan man skapa bra förutsättningar för aktiva kunder, vilket leder till billigare el och värme för kunden. Samtidigt bidrar det till ett stabilare energisystem med mer förnybar energi.
Jag hoppas att vi kommer att kunna hitta en bred samsyn i riksdagen kring dessa frågor när arbetet med Energikommissionen kommer igång, precis som debattörerna efterfrågar.
Regeringen har ett tydligt mål:
Det ska vara enkelt och lönsamt att producera sin egen el.
Därför infördes en skattereduktion för småskalig produktion av förnybar el från första januari i år.
Skattereduktionen kommer att följas upp och utvärderas. Regeringen kommer också att undersöka möjligheterna att ytterligare underlätta för privatpersoner som vill producera egen el, och att låta fler, exempelvis lägenhetsinnehavare som är andelsägare av förnybar el, få del av skattereduktionen.
Diskussionen får dock inte stanna vid möjligheter till egenproducerad el, behovet av effektivare användning är också en viktig aspekt.
Även här måste lägenhetsinnehavare finnas med i bilden.
Regeringen vill därför införa ett stöd till energieffektiviseringar av miljonprogrammens flerbostadshus. Genom detta kan vi minska energiförbrukningen, vilket gynnar den enskilda konsumenten som får lägre energikostnader, men också minska samhällets klimatpåverkan.
Ibrahim Baylan
Gå till toppen