Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Handlare nöjda med julen

Julhandeln i Lunds stadskärna gick bättre än vad många handlare förväntat, uppger flera butiksägare som Sydsvenskan pratat med.

Hyfsat väder, satsningen Thomanders jul och utökade öppettider är några förklaringar.
– Vi är positivt överraskade, säger Anna Lind, chef på Akademibokhandeln Gleerups.
Medan bokhandeln Hamrelius i Malmö tvingas bomma igen efter krisande julhandel hörs glada tongångar från Akademibokhandeln Gleerups i Lund. Trots att höstens bokutbud inte har innehållit storsäljare som exempelvis boken om Zlatan, visar siffrorna på plus.
–  Vi ökade försäljningen för andra året i rad och det är inte alltid man kan säga så, säger Anna Lind.
En förklaring är, enligt Anna Lind, söndagsöppet.
– I början gick det trögt men nu skulle vi aldrig drömma om att inte ha öppet på söndagar, säger hon.
Sofia Wilén, ägare till Tehuset Java, menar att satsningen Thomanders jul är en viktig förklaring till att julhandeln även för deras del gick uppåt:
– Vi är jättenöjda! Vi hade tur med vädret, det var varken regn eller snöstorm som brukar göra att folk tar sig till köpcentrum. Men framför allt har Thomanders jul varit en stor draghjälp. Det hände något konkret som var mysigt, säger hon.
Niklas Bauer, ägare till Royal Design Hasselgrens, hade hoppats på en oförändrad julhandel jämfört med 2013 men konstaterar att såväl antal kunder som omsättning ökade.
– Vi är väldigt nöjda. Särskilt de sista dagarna före jul var oerhört intensiva. Att vi har öppet till klockan 19 betyder mycket. Det vore bra om alla butiker är med på utökade öppettider som ett sätt att möta konkurrensen från köpcentrum, säger han.
Herrshopen flyttade i november in i antikvariat Läslustans före detta lokaler på Kattesund, efter 32 år på Stora Södergatan. Det nya läget är en förklaring till att julhandeln i år har gått bättre än tidigare år, menar Magnus Karlsson som äger butiken tillsammans med sin fru Petra.
– Det rör sig mycket folk på Kattesund. Det känns som om flödet har ökat, säger Magnus Karlsson.
Susanne Jeppesen driver Chic o Chic på Stortorget och även för denna butik gick julhandeln bra till och med den 23 december.
– Men rean hade kunnat gå bättre, säger hon.
Patrik Langer, ägare till Ahlgrens konfektyr med två butiker i centrum, är även han tämligen nöjd med julhandeln.
–  Vår omsättning runt jul är i det stora hela fantastisk men i år var det lite svalare. De två senaste åren har omsättningen varit ungefär densamma och därmed har den väl gått tillbaka lite grand eftersom kostnaderna ökar, säger han.
Han påpekar att impulsköparna har blivit färre sedan ett antal företag lämnat Lunds centrum för Ideon.
– Och det bortfallet av människor har inte riktigt kompenserats än, även om min magkänsla säger mig att det återigen börja röra sig mer folk på stan, säger han.
Mai von Gegerfelt, ordförande i Lunds Handelsförening, menar att söndagsöppet är viktigt för flödet av människor i centrala Lund.
– Fler och fler butiker håller söndagsöppet, snart även H&M som börjar med att ha öppet en söndag i månaden. De stora butikerna ser den rejäla ekonomiska vinningen. De är nöjda, säger Mai von Gegerfelt.
Att få hyresgäster till tomma lokaler i centrum är också en viktig pusselbit för att öka pulsen i centrum.
Endast en butik är exempelvis kvar i Carl-Werner gallerian men en lösning är i sikte, uppger fastighetschefen Thomas Persson.
– Vi har dialoger i gång med ett par olika intressenter som kan erbjuda olika lösningar. Vi hoppas att det ska vara klart i april, säger han.
Kommer det även i fortsättningen att vara en galleria?
– Det kan jag inte svara på.

Söndagsöppet i Lund

Förra året satsade Lunds Handelsförening på fem långhelger med söndagsöppna butiker.
Söndagsöppet klockan 12-16 planeras även i år för en söndag varje månad under 2015, med start den 25 januari.
En ekonomisk rapport är på gång om hur mycket pengar söndagsöppet genererar för handeln i Lund.
Gå till toppen