Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

66 000 till härbärge på Smålands

Föreningen Hjälp tiggare i Lund blir först ut att få del av kommunens pengar till härbärge för EU-migranter.

Joakim Månsson Bengtsson, organisationen Hjälp tiggare i LundBild: Ola Persson
Följ Sydsvenskan Lund på Facebook
Kommunfullmäktige beslutade i november förra året att avsätta 700 000 kronor till härbärge för EU-migranter och socialnämnden har nu delat ut 66 000 kronor till Föreningen Hjälp tiggare i Lund. Pengarna ska användas till hyra, mat och materialinköp för härbärget som finns på Smålands nation.
– Det är vi otroligt glada för, säger Joakim Månsson Bengtsson, från organisationen Hjälp tiggare i Lund, som startade som en Facebookgrupp, men nu alltså har börjat jobba handfast med ett härbärge.
Pengarna ska räcka till och med mars månad – det är så länge man har kontrakt med Smålands bostäder.
– Sedan får vi söka nya pengar, och då hoppas jag att det utökas till fler lokaler, säger Joakim Månsson Bengtsson.
– Vi har så stort tryck att vi måste utöka antalet platser. Vi har varje dag 12-15 personer som vi får lösa sovplats akut för, och jag vet att det finns lika många till. Det skär i hjärtat att behöva neka någon att sova inomhus.
I kväll beslutas om bygglov för ytterligare ett härbärge i Helgeandskyrkans församlingshem, som ska drivas av volontärer från Hjälp tiggare i Lund. En volontärutbildning har precis hållits där, men organisationen är i skriande behov av fler volontärer.
– Det behövs fler om vi ska kunna utöka. Det handlar framförallt om nattjour, vi har fyra personer som jobbar kväll, natt och på morgonen, vi har inte öppet på dagtid, säger Joakim Månsson Bengtsson.
Han konstaterar att man trots bidraget från kommunen har ständigt behov av sängar, madrasser, kuddar, täcken och filtar och hänvisar dem som vill skänka till gruppens Facebooksida.
Gå till toppen