Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nätverk ska ge fler bostäder

Kommuner, byggbolag och bostadsföretag ska samlas.

Therese Andersson, Region Skåne.
– Att alla skyller bostadsbristen på andra aktörer än sig själva duger inte längre. Det är dags att testa nya saker, säger Therese Andersson och chef för Region Skånes enhet för strategisk fysisk planering.
Skånskt bostadsnätverk är tänkt att samla alla parter som har ett finger med i bostadsbyggande. Det är kommuner, länsstyrelsen, bostadsbolag och byggföretag.
Bakgrunden är en rad utredningar som visar att Skåne saknar bostäder. I länsstyrelsens senaste enkätundersökning uppgav 20 av länets 33 kommuner att de har bostadsbrist. Samtliga kommuner uppgav att det saknas hyresrätter.
I Malmö har det konstaterats flera gånger att kommunen har en hemlöshet som i hälften av fallen inte beror på individuella eller sociala problem. Det är bostäder som saknas.
Region Skåne har inget med bostadsbyggande att göra. Men en av regionens uppgifter är att stötta den regionala utvecklingen.
– Det är svårt att få människor att flytta till jobb om det inte finns bostäder, säger Therese Andersson.
Hon berättar att en rapport för några år sedan från OECD, organisation för ekonomiskt samarbete och utveckling, blev en ögonöppnare. Rapporten konstaterade att efter Stockholm var bostadsbristen i landet värst i Skåne.
– Rapporten såg bostadsbyggandet som en av de centrala utmaningarna för Skåne, säger Therese Andersson.
En effekt av OECD:s analys var att Region Skåne, Kommunförbundet Skåne och länsstyrelsen bildade Skånsk ledningsforum där bostadsbyggande är den nu mest angelägna frågan.
Varför byggs det då inte?
– Det är en komplex fråga som ingen enskild aktör äger, säger Therese Andersson.
Hon och många andra pekar på byggkostnaden som är högre i Sverige än i flertalet europeiska länder. Men lite beroende på hur kostnaden beräknas och vem som gör beräkningen ligger Sverige inte i topp. Enligt konsultföretaget Gardiner och Theobalds undersökningar hamnar Sverige först på sjätte plats både när det gäller lägenheter av hög klass och lite enklare.
– Men vi har en bristande konkurrens och vi har några stora byggbolag som väntar på projekt med hög avkastning. Dessutom kräver bankerna ännu högre avkastning för att finansierar byggena , säger Therese Andersson.
Borde inte de kommunala bostadsbolagen ta ansvar och bygga bort köerna?
– Man kan tycka det. Kommunerna kan ge direktiv till bolagen och låta bygga på egen mark. Malmö har börjat arbeta så.
Therese Andersson säger att en dellösning för att få fart på byggandet är att kommunerna vänder sig till mindre byggbolag med lägre krav på vinster.
Andra lösningar kan vara att testa förenklade regelverk och mindre detaljerade detaljplaner.
– Det borde också gå att standardisera byggproduktionen och därmed göra nya bostäder billigare, säger hon.
Är länsstyrelsens nollvision för byggande på åkermark ett problem?
– Det vill jag inte svara på. Det pågår ständigt en dialog mellan kommuner och länsstyrelsen i frågan. Men att bygga i närheten av kollektivtrafiken är viktigt för att ge underlag till stora investeringar i järnvägstrafik, säger Therese Andersson.

Trångt i de skånska bostäderna

Bostadsbyggandet i Skåne nådde en topp 2007 innan finanskrisen slog till. Då färdigställdes 5 350 bostäder varav en fjärdedel var hyresrätter.
2013 byggdes 3 913 bostäder, vilket var fyra procent färre än året innan.
Enligt Region Skåne är behovet 6 000 nya bostäder per år.
I Skåne går det 2,8 personer på varje ny bostad. Det genomsnittliga antalet personer per hushåll i Sverige är 2,2 personer.
Källa: Region Skåne
Gå till toppen