Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Svensk nazist fruktad krypskytt i Ukraina

I en intervju med HD-Sydsvenskan medger krypskytten Mikael Skillt att han dödat i strid – och att han i Ukraina träffat den 31-årige man som är efterlyst för mordförsöket på Showan Shattak i Malmö.

Uppåt trehundra svenska jihadister har, enligt Säpo, rest till Syrien för att slåss med terrorarmén Islamiska Staten.
De är inte de enda svenska extremisterna som tagit utländsk sold.
Ett trettiotal svenskar har åkt till Ukraina för att bekämpa ryska separatister i östra Ukraina. Tio av dem har tagit värvning i den ultranationalistiska fristyrkan Azov som strider under "varghaken" – samma symbol som använts av bland andra av Hitlers Waffen-SS.
Antalet svenskar i Azov bekräftas av 38-årige Mikael Skillt, en av de första som anslöt sig.
Mikael Skillt har dödat i strid för Azov i Ukraina.Bild: Alexandra Johansson
– Vi går inte ut med något exakt antal. Men jag kan säga att det rör sig om runt tio. Det är åtminstone inte helt åt helvete, säger Skillt när Sydsvenskan når honom på telefon i Ukraina.
I polishuset i Malmö sitter kommissarie Kennerth Strand med en nästan färdig förundersökning på sitt bord. Den gäller mordförsöket på MFF-supportern Showan Shattak, som höggs ner med kniv efter en feministisk fest vid Möllevången den 8 mars i fjor och var nära att dö. Ytterligare tre av Shattaks vänner blev knivhuggna av nazistgänget som gav sig på dem.
Kennerth Strand har sina särskilda skäl att vara nyfiken på svenskarna som strider med Azov.
Den man som misstänks för mordförsöket – häktad i sin frånvaro och efterlyst av Interpol – kan ha tagit sin tillflykt till Ukraina: en 31-årig centralgestalt i nazistiska Svenskarnas Parti (SVP).
– Vi har fått tips om att han varit i Ukraina efter mordförsöket, säger Kennerth Strand.
Ytterligare två personer med koppling till SVP har suttit häktade och är fortfarande misstänkta för delaktighet i knivdådet.
Klart är att 31-åringen reste till Ukraina i början av förra året för att delta i protesterna på frihetstorget Majdan i Kiev som ledde till att den proryske presidenten Viktor Janukovytj störtades den 22 februari.
– Jag träffade honom [31-åringen] här då, säger Mikael Skillt.
Strax före knivdådet i Malmö återvände 31-åringen till Sverige. Efter attacken vid Möllevången flydde han landet igen. Polisen har kunnat följa hans statusuppdateringar på Facebook, men där tros han ha lagt ut villospår. I sin senaste uppdatering den 11 januari i år hånade mannen de sympatiyttringar med satirtidningen Charlie Hebdo som spritts på nätet efter terrorattacken i Paris: "Je suis blanc" - Jag är vit.
– Ärligt talat vet jag inte var han befinner sig just nu. Även om han var på en plats för ett par dagar sen kan han vara någon helt annanstans idag, säger Kennerth Strand.
Den 31-årige nazisten som är efterlyst för mordförsöket i Malmö på Showan Shattak var i Kiev förra våren.
Mikael Skillt förnekar att han träffat på 31-åringen i Ukraina efter knivhuggen i Malmö.
– Jag har hört spekulationer om att han är i Ukraina nu igen. Men om man ska vara realistisk, Ukraina är ett land i krig. Gränskontrollerna är hårda. Chansen att en icke-rysktalande person ska ta sig in är liten.
Skillt själv är en förgrundsgestalt bland de svenska legosoldaterna i Ukraina. Han har en bakgrund i den svenska armén, där han tjänstgjorde i sju år. Han har också varit medlem i den våldförhärligande nazistiska Svenska Motståndsrörelsen och därefter i Svenskarnas Parti.
I dag uppger han att han inte längre är medlem.
– Jag tror inte att jag betalade medlemsavgiften innan jag reste hit.
När Skillt anslöt sig till Azov fick han nytta av sina erfarenheter som spanare och skarpskytt vid Norrlandsbataljonen NB21. I juli gjorde brittiska BBC ett reportage om högerextremister från olika länder som gått med i bataljonen. Under rubriken "White power warrior from Sweden" beskrivs Mikael Skillt som en fruktad krypskytt som dödat åtskilliga fiender och fått ett pris på 7 000 dollar på sitt huvud.
– Visst har jag dödat. Jag skulle ljuga om jag påstod något annat, säger han nu.
Hur kan du som svensk medborgare motivera att du deltar i krig och dödar i ett främmande land?
– När du står där på slagfältet finns ingen tid för några moraliska funderingar. Människor dör i strid. Så enkelt är det.
I BBC-reportaget säger Mikael Skillt att han slåss för "den vita rasens överlevnad". När Sydsvenskan frågar om hans motiv uttrycker han sig inte lika tydligt.
– Från början handlade det helt och hållet om mina nationalistiska tankar.
Tillsammans med en åsiktsfrände har han startat Facebookgruppen "Svenska Ukrainafrivilliga", som gillats av över tusen sympatisörer. Där blandas stridsbilder från Ukraina med målningar av Karl XII och hänsyftningar till karolinernas ärofyllda förflutna.
– Syftet är att sprida information. Hade inte den svenska lagstiftningen förbjudit rekrytering så hade vi använt gruppen till det också, säger Mikael Skillt.
En Azov-soldat från Lund hedras. Han dog i en trafikolycka i östra Ukraina.
Det lagtekniska hindret kringgår dock svenskarna genom att lägga upp en engelskspråkig värvningsvideo. I en propagandafilm där maskerade soldater ses öva närstrid till ödesmättad musik i naturskön miljö uppmanar en dov spökröst Europas ultranationalister att ansluta sig till Azov.
"Detta är en uppmaning till alla stolta europeiska nationalister att förena sig med oss i striden mot det multikulturella marxistiska hotet från Neo-Sovjet!"
Den 10 januari lades ett inlägg upp om den förste av svenskarna i bataljon Azov som stupat: En 31-årig man från Lund som omkom i en bilolycka nära fronten i östra Ukraina.
"Vi ses i Valhall!" hälsade stridskamraterna på Facebook.
På en video marscherar en grupp Azov-soldater med en kista på sina axlar. Svenska fanor vajar, liksom Ukrainska flaggor prydda med varghaken.
Bataljonen Azov är ett fristående paramilitärt förband, som opererar nära den ukrainska armén. Det bildades förra våren efter Rysslands annektering av Krim. Då blossade hårda strider upp mellan ryska separatister i östra Ukraina och landets armé.
Eftersom den ukrainska regeringen, där ultranationalistiska Svoboda ingick, hade problem med lojaliteten i vissa arméförband välkomnades utländska nationalister som ville slåss för Ukraina.
Frivilliga i ultranationalistiska Azov samlas i Kiev inför avfärd till stridsområdet i östra Ukraina.Bild: Sergei Chuzavkov
Bataljonen har uppåt femhundra man, däribland frivilliga högerextremister från Sverige, Frankrike och Italien. Befälhavare är Andrij Biletski, som även leder den nazistiska Socialnationalistiska församlingen i Ukraina. Förbanden stöds finansiellt av den stenrike ukrainske oligarken Serhiy Taruta, som också är guvernör i Donetskregionen.
Azov har under det gångna året varit indraget i hårda strider, bland annat just i området runt staden Donetsk.
Hemma i Sverige har de svenska nazisternas deltagande i kriget i Ukraina vållat huvudbry för Svenskarnas Parti och dess ledare Stefan Jacobsson, bosatt i Sjöbo. En spricka har uppstått i partiet.
I höstas publicerade SVP ett "klargörande" på sin hemsida. SVP motsätter sig nu att dess medlemmar ansluter sig till Azov, eftersom partiet inte bara vill stödja nationalistiska strävanden i Ukraina – utan även i Ryssland.
"Vi kommer fortsättningsvis inte att tolerera att någon som i egenskap av representant företräder partiet såväl i Sverige som utomlands tar stridande part i den här konflikten", varnade SVP:s vice ordförande Anders Ärleskog.
Enligt svensk lag begår vare sig de svenska extremister som ansluter sig till Islamiska Staten eller nazisterna som går med i Azov något brott ens när de dödar i reguljära strider. Bara om de utför terrordåd eller massakrerar civila kan de straffas.
Men justitieminister Morgan Johansson har tillsatt en utredning om en skärpning av lagen.
– Vi har inte bara svenskar som ansluter sig till Islamiska Staten. Vi har svenska nazister som krigar i Ukraina. Vi har en situation där svenskar kan enrollera sig i vilken armé som helst, inklusive att delta i anfallskrig mot annat land. Så kan vi inte ha det, sade han nyligen i en intervju i Sydsvenskan.
Om förbudet begränsas till deltagande i terrorstämplade organisationer (vilket FN rekommenderat) kommer det att omfatta Islamiska Staten, men inte Azov. Men detta är alltså ännu en öppen fråga.
Säpo har länge varnat för att de islamister som strider i Syrien och Irak ska utföra terrordåd när de återvänt till Sverige.
Samma fara utgör nazisterna i Ukraina, om än inte i lika hög grad, uppgav Säpochefen Anders Thornberg nyligen i en intervju som refererades på Säpos hemsida: "Vi bedömer att deras avsikt och förmåga att begå ideologiskt motiverade brott har ökat när de återvänder till Sverige."

Azov

Bataljonen Azov är ett paramilitärt förband i Ukraina.
Kommendör är Andrij Biletski. Bataljonen har nära band till nazistiska Socialnationalistiska församlingen.
Runt tio svenska nazister har anslutit sig. Totalt består bataljonen av 300-500 man från Ukraina, Vitryssland, Italien, Frankrike och Sverige.
På bataljonens emblem finns "varghaken" som även användes av Hitlers Waffen-SS.
Svensken Mikael Skillt har startat Facebookgruppen "Svenska Ukrainafrivilliga" som fungerar som inofficiell värvningssida för bataljonen.
Gå till toppen