Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Bröstmjölk kan lösa medicinproblem

Problemet med antibiotikaresistens kan vara på väg att lösas.
Svenska forskare har hittat ett protein i vanlig bröstmjölk som gör att medicinen biter på bakterier som tidigare varit resistenta.

Bild: ADAM IHSE / TT
Det är forskare i Lund som funnit att proteinkomplexet hamlet gör resistenta bakterier känsliga för antibiotika igen. Sedan tidigare vet man att proteinet kan användas mot cancertumörer och att det har antibakteriella egenskaper — upptäckter gjorda professor Anders Håkansson när han var doktorand för 20 år sedan.
Men proteinet har visat sig ha fler viktiga egenskaper. Enligt de senaste rönen dör vissa bakterier när man tillsätter hamlet.
— Och än mer intressant är att hamlet gör vissa bakterier känsliga för antibiotika. Än så länge verkar det som att alla bakterier kan göras känsliga för antibiotika genom hamlet, säger Håkansson, i dag verksam vid institutionen för translationell medicin vid Lunds universitet.
Den gängse metoden när bakterier blir antibiotikaresistenta är att ta fram nya antibiotikasorter — som i sin tur blir oanvändbara på grund av resistens. Så snurrar det på med den ena nya antibiotikan efter den andra, och alltmer resistens, förklarar Håkansson.
Nu ska forskarna testa att behandla djur med hamlet och antibiotika. Om det visar sig fungera så kan bröstmjölksprotein komma att användas på patienter inom bara ett till två års tid, enligt Anders Håkansson.
Det finns patientgrupper i Sverige i dag som är resistenta mot antibiotika och inte kommer att överleva. I de fallen har Socialstyrelsen gett grönt ljus att pröva.
— Det finns barn med cystisk fibros som ofta dör av luftvägsinfektion. Många av dem har stammar som är så resistenta att vi inte har några behandlingsalternativ kvar. Kunde vi använda hamlet där, skulle läkarna och patienterna vara väldigt glada, säger Anders Håkansson.
Om proteinkomplexet hamlet en dag kommer ut på marknaden som ett läkemedel blir det i konstgjord form, inte från bröstmjölk.
Gå till toppen