Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Anja Gatu: Spelet viktigare än gruppsegern

Det var 55 minuter av lysande spel mot Frankrike – och sedan fem minuter då allt föll ihop. Men även om en efterlängtad vinst mot det senaste decenniets gigant uteblev kan det svenska landslaget se tillbaka med tillfredsställelse på matchen.

Efter matchen mot Egypten fanns vissa tvivel kring det svenska laget som hade inlett mästerskapet så bra. Det viktigaste med gruppfinalen mot Frankrike var egentligen inte att kamma hem gruppsegern, utan att hitta tillbaka till det spel som Sverige haft de inledande matcherna. Sen kan ingen förneka att en vinst mot Frankrike och gruppseger hade varit en fjäder i hatten som höjt självförtroendet rejält inför slutspelet. Men jag är övertygad om att den här matchen gav de svenska spelarna tillräckligt mycket av den varan.
Det vilar stort ansvar och höga förväntningar på de axlar som nu är slitna redan innan slutspelet har börjat. Beskedet om huruvida Kim Andersson skulle spela eller inte mot Frankrike dröjde fram till uppvärmningen. Och det är klart att Sverige alltid saknar Kim Andersson – men att få kvitto på att det går att spela så bra mot Frankrike i 55 minuter med honom på bänken är viktigt för laget.
Förbundskaptenerna testade i Kim Anderssons frånvaro 5-1-försvar och fick ytterligare ett viktigt besked: det funkade alldeles utmärkt. Också det betydelsefullt inför resten av turneringen. Sverige är inte beroende av Kim Andersson utan kan variera sitt spel utifrån de spelare som för dagen finns att tillgå. Samtidigt hoppas jag att matchens betydelse vägdes in i beslutet att låta Kim Andersson sitta på bänken. Bättre att låta honom vila en match för att inte riskera att förvärra skadan inför slutspelet.
Sedan är det svårt att veta exakt hur vi ska värdera Frankrike i den här matchen. Det är inte första gången vi har sett dem inleda ett mästerskap lite halvlojt, för att sedan växla upp och öka tempot ju längre turneringen lidit för att till sist stå där med guldmedaljer runt sina halsar.
Ungefär som matchen blev, med andra ord. Sverige hade fördel inför matchen och behövde bara oavgjort för gruppseger. Det finns inga landslag som låter sig besegras. Men det finns landslag som vet att de inte behöver gå för fullt i alla matcher under en mästerskap, som med tiden får en viss nonchalans tack vare sin rutin och vana att vinna. Som Frankrike. Som vet att de inte måste förta sig i det här skedet av turneringen. Och som vet att lagets tyngd och bredd räcker till för att avgöra de sista fem minuterna.
Det spel som Sverige presterade räckte bara i 55 minuter mot Frankrike. Men det lär räcka mot Polen i åttondelsfinalen. Ett ojämnt lag som inte har imponerat i den här turneringen.
Men nu börjar allvaret. Nu börjar VM på riktigt. De svenska spelarna kan vara glada över att slippa Spanien och Frankrike på sin sida slutspelsträdet – men blir det vinst mot Polen i åttondelsfinalen väntar med största sannolikhet Kroatien i kvartsfinal. Det finns inga lätta matcher kvar längre. Nu väntar de bra lagen. Och de bra lagen har inte längre råd att spela dåligt eller oengagerat. Hur Sverige klarar den fortsatta resan blir intressant att följa.
Gå till toppen