Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Butiksdöden räddar konsten

På den turkosmålade butiksväggen hänger ett stort H i aluminium.
En igenbommad klädaffär på Södra Förstadsgatan är tillfälligt galleri.

Butiksdöden i city har blivit en nödräddning för ateljékollektivet Trumpeten som drabbades av den stora översvämningen 31 augusti.
Sedan november använder Trumpeten Spirit Stores tomma butikslokaler på gågatan, som en del av Folkuniversitetets projekt Mellanrum.
Lokalerna är nu både ateljéer och utställningsplats.
På lördagen var det vernissage där Rikard Thambert som studerar vid Konsthögskolan i Köpenhamn visade fyra av sina verk i utställningen Savann.
– Det är spännande att få visa sina arbeten i något annat än en vanlig utställningslokal, sa Rikard Thambert.
Centralt placerat i rummet stod verket "Plastdunk, kallpressad asfalt".
– Det är spännande att ställa ut ett material i sin container, sa Rikard Thambert.
Lite mer diskret intill skylfönstret låg verket "Stål, injekt, akryl, silikon", ett formstöpt huvud av en Buddah lagt med kinden mot golvet och en akrylfärggklick på tinningen.
– Det är spännande att ta något som jag själv inte har modellerat och använda det på ett närmast lite oansvarigt sätt, sa Rikard Thambert.
Utanför skyltfönsterfönstren strömmade lördagsshoppare förbi. Men det var inte särskilt många som spontant kom in för att se på konst. De flesta som kom till vernissagen kände konstnären eller H. Bergdal Gallery som stått för urvalet.
Tidigare har det varit öppen scen och workshops i lokalen.
Nästa evenemang, en Elsa Beskow-inspirerad sagoyoga för barn, sker 30 januari.
Spirit Store slog igen förra året efter att Spirit och Malmströms gått i konkurs. De två kedjorna bestod av totalt femton butiker runt om i Skåne.
Fram till för två år sedan drev koncernen närmare trettio modebutiker i regionen där även butiksnamn som Marty, Esprit, Gant och Sand ingick. Mer än hälften av koncernens butiker har sedan dess sålts vidare eller lagts ner.
Folkuniversitetets projekt Mellanrum ser till att tomma lokalytor i Malmö och Lund kommer till användning och kopplar ihop fastighetsägare med initiativtagare. En vinst för fastighetsägarna är att den tomma lokalen får positiv uppmärksamhet.
Gå till toppen