Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Handboll

En svidande förlust som ger framtidsbry

Vi kan vrida och vända på det hur länge som helst, vi kan älta förlustmatchen mot Polen fram och tillbaka. Men vi kommer alltid att landa i samma slutsats: det svenska landslaget är inte bättre än såhär just nu.
Vill vi prata om de små detaljerna kan vi prata om dubbla och väldigt onödiga utvisningar i slutminuterna, vi kan prata om hur Polen tilläts vinna sina egna numerära underlägen, att Sverige kontrade för dåligt och att det var en riktigt dålig handbollsmatch. Men vi slutar alltid i det större resonemanget. Statusen för svensk landslagshandboll just nu.
Måndagens åttondelsfinal mot Polen kastar nytt ljus över gruppspelsmatcherna där det nu är tydligt att svenskarna körde över svagare motstånd så länge Kim Andersson var med och gjorde en bra insats mot Frankrike – tills Frankrike med fem minuter kvar bestämde sig för att döda matchen. Det är inte alltför imponerande. Men det är också svårt att se vad förbundskaptenerna skulle gjort annorlunda, givet det spelarmaterial de har haft att tillgå.
Utan skyttar gör inget lag mer än 20 mål i en sån här match. Och med 20 mål vinner inget lag över Polen i en VM-åttondelsfinal.
Sverige hade verkligen behövt Kim Andersson i slutspelet, så enkelt är det. Och i hans frånvaro: Kim Ekdahl Du Rietz. Eller Jim Gottfridsson. Eller allra helst båda två. Det håller inte att lägga så mycket ansvar på Kim Andersson. När han nu har gjort sin sista landskamp blir det svårt att fylla luckan som uppstår. Att försöka övertala Kim Ekdahl Du Rietz lär inte ge något – han är inte typen som låter sig övertalas. Han spelar på glädje och lust, har alltid gjort, och den typen av känslor går inte att övertala fram. Särskilt inte när kroppen värker och behöver landslagssamlingarna till vila.
Det kommer en ny generation. Jim Gottfridsson är del av den. Viktor Östlund och Markus Olsson har visat att de definitivt kommer att kunna vara med länge framöver, och där finns mycket potential. De har fått välbehövlig mästerskapserfarenhet och det måste ses som en av de största vinsterna med detta VM.
Men det svider, det sätt som Sverige åkte ur VM på. Och det ger inte någon riktig tro på den allra närmaste framtiden där EM med OS-kval väntar redan om ett år.
Gå till toppen