Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Richard Jomshof blir nytt SD-ansikte utåt

Olle Lönnaeus om att Richard Jomshof tar över som partisekreterare efter Björn Söder.

De fyra som styrt Sverigedemokraterna i tio år blev en trio.
SD:s partistyrelse sparkade på måndagen partisekreteraren Björn Söder – och ersatte honom med Richard Jomshof.
Han anses bättre lämpad att företräda partiet utåt och avlasta vikarierande partiledaren Mattias Karlsson – så att inte han också går in i väggen som den sjukskrivna Jimmie Åkesson.
"Richard kommer att synas mer än Björn", sade Mattias Karlsson efter mötet.
Samtidigt ville han tona ner splittringen i partitoppen: "Alla har varit överens om att bytet behöver ske."
Det är bara delvis sant.
I ett par år har det funnits en schism mellan Björn Söder och de tre övriga i "De fyras gäng": Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson och Richard Jomshof.
Det var dessa fyra som möttes på Lunds nation i slutet av 1990-talet och som styrt SD sedan Åkesson blev partiledare 2005.
Motsättningen handlar inte så mycket om politiskt innehåll. Alla är eniga om den nationalistiska och invandringskritiska linjen. Utan mer om hur partiet ska framstå inför väljarna.
Jimmie Åkesson har med hjälp av Karlsson och Jomshof arbetat hårt på att sudda ut spåren av SD:s bakgrund i vit makt-rörelsen och skapa bilden av SD som ett parti bland andra.
I den processen har Björn Söder kommit att framstå som allt för hetsig och konfrontatorisk, både utåt och inåt. Många SD-gräsrötter har tagit illa vid sig när de åkt på skäll av partisekreteraren.
Redan i november 2013 var Söder beredd att kasta in handduken. Men efter SD:s valsuccé i höstas blev det turbulens i partiet. Åkesson sjukskrev sig. Mattias Karlsson utlöste regeringskris. Och när ett extra val stod för dörren ändrade sig Björn Söder.
"Det vore oansvarigt mot partiet att i detta läge lämna mitt uppdrag", skrev han i ett öppet brev som censurerades av SD-kuriren.
Efter måndagens petning ville även Björn Söder – som sitter kvar som andre vice talman i riksdagen – tona ner konflikten: "Det handlade om tidpunkten för bytet."
Enligt Mattias Karlsson ska Richard Jomshof – som tillträder om en månad – ägna mer tid åt kommunikation. Den uppgiften anses han alltså klara bättre än Söder.
Den 43-årige Jomshof är precis som Söder från Helsingborg. Innan han blev proffspolitiker arbetade han som lärare i Karlskrona. Trots att han var omtyckt fick han sparken på grund av sitt medlemskap i SD. Han har även varit låtskrivare i syntpopbandet Elegant Machinery.
Samtidigt har Jomshof genom åren ofta gjort kontroversiella uttalanden. Vid flera tillfällen har han hävdat att islam (inte bara islamism) är ett hot jämförbart med nazismen.
Det är ännu oklart när Jimmie Åkesson återkommer som partiledare. Hans sjukskrivning löper ut på söndag. Enligt partiet kommer ett besked om den förlängs inom kort.
I vissa medier har det spekulerats om osämja även mellan Åkesson och Karlsson och att den senare skulle förbereda en kupp.
För att motbevisa alla rykten hänvisade Mattias Karlsson och Richard Jomshof till "Jimmie" i var och varannan mening på måndagens presskonferens.
I helgen lade Karlsson ut bilder från ett familjemys på Facebook: "Haft en mkt trevlig helg med familjen Åkesson/Erixon."
Erixon är Jimmie Åkessons hustru Louise Erixon. På fotona syns Karlsson gullande med parets ettårige son, en avslappnad partiledare i gungstol samt uppsluppen pulkaåkning med barn.
Gå till toppen