Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fartkameror i skåpbilar ska haffa fortkörare

Nya regler om fortkörningsböter.

Från den första 1 februari blir bilägaren skyldig att betala böterna och inte den som sitter bakom ratten. Det rapporterar flera danska medier. Samtidigt sätts sammanlagt etthundra så kallade ATK-bilar in på vägarna. ATK står för automatisk trafikkontroll.
Utrustningen i bilarna fungerar som fartkameror. Men istället för att fotografera förarna tas en bild på nummerplåten.
Sedan går böteslappen snabbt iväg till bilägaren.
De nya bilarna är av märket VW Transporter och ser ut som vilka civila varubilar som helst. De hårdare reglerna är ett försök att få ner hastigheten och olyckstalen på vägarna. Och till skillnad från stationära fartkameror kan bilarna placeras eller köras där man vet att många kör för fort.
– Det är egentligen rätt enkelt, säger Rigspolitiets Frank Mathiesen till danska TV2.
– Med lägre farter kommer vi att få färre olyckor.
Danska trafiksäkerhetsrådet välkomnar de nya reglerna.
– Man uppnår en enorm effektivisering, säger rådets Jesper Sølund till Ritzau. Tiden från att ha kört för fort tills du får böterna blir betydligt kortare.
Men trafikorganisationen FDM är inte positiv.
– Ur rättssäkerhetssynpunkt är det betänkligt, säger FDM:s juridiske chef Per Alkestrup till nyhetsbyrån Ritzau.
– Risken är att man straffar någon annan än den som faktiskt har begått brottet.
Han exemplifierar med företag vars bilar fler använder och menar att fartsyndarna själva bör anmäla sig till polisen så att de oskyldiga bilägarna slipper.
Gå till toppen