Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Potato Potato gör teater av de nya sedlarna

Astrid Lindgren, Evert Taube, Ingmar Bergman, Greta Garbo, Birgit Nilsson och Dag Hammarskjöld är motiv på de nya sedlarna.Bild: Riksbanken.
Teatergruppen Potato Potato i Malmö ska göra teater av Sveriges nya sedlar. Där ska Astrid Lindgren, Evert Taube och Greta Garbo och de andra göra upp om vem som är värd mest.
Vid en helt vanlig familjemiddag sade regissören Freja Hallbergs mamma Ingrid: ”Vore det inte roligt att sätta de här personerna på de nya sedlarna i samma rum”. I vanliga fall brukar det vara lätt att avfärda alla tokiga förslag som folk kommer med, men här började Potato Potato-regissören att fundera.
– Plötsligt började jag tänka på vilka de är, när de är födda och vad deras bakgrund berättar, säger Freja Hallberg.
Astrid Lindgren, Greta Garbo, Evert Taube, Ingmar Bergman, Dag Hammarskjöld och Birgit Nilsson ska finnas med på Sveriges kommande sedlar som kommer att introduceras i oktober. Nu ska de placeras i föreställningen ”Sedlar – eller priset på allt men inget av värde” som har premiär den 18 april i Potato Potatos nya teaterscen i Sofielund i Malmö.
Där ska de sex världskändisarna göra upp om vem som ska finnas på vilken sedel. Det innebär frågor om vem av dem som är värd mest, vem som är mest folklig, varför de flesta inte hade barn och varför alla är så lika varandra?
– Eftersom det handlar om sedlar så blir det också intressant med Astrid Lindgrens pomperipossa-berättelse och skattebrotten som Ingmar Bergman anklagades för. Och nästa fråga blir ju är detta alls viktigt för vi använder oss ju inte av kontanter längre?. Det kanske vore mer angeläget att ha dem på bankkorten, säger Freja Hallberg.
Potato Potato sätter i vår också upp:
”Det lutande tornet” om Pisarapporten. 27-28 januari
”Vilja Willpowers dragshow”. 20 februari och 21 mars.
”Vi är nära”. 22 februari.
”Work in progress: God sikt”. Har premiär i oktober, men görs i en förproduktion den 12-14 mars.
”Richard III – jag är ert monster”. Gästspel av Anna Wadström. 26-27 mars.
Gå till toppen