Kultur & Nöjen

The Hives ska betala tillbaka till The Cardigans

Sex års pengagräl har nått vägs ände. Högsta domstolen tar inte upp tvisten mellan banden The Hives och The Cardigans.

Bild: Emma Larsson / arkiv
En gång var de båda rockbanden vänner och kollegor och båda hade sin ekonomihantering hos Malmöföretaget Tambourine Studios.
Mellan bandets företag lånades stora summor fram och tillbaka, något som uppdagades 2009-10. När allt räknats samman, visade sig att The Hives hade en nettoskuld på 18,5 miljoner kronor till The Cardigans. Pengarna hade framför allt finansierat The Hives-gitarristen Mikael Karlssons stora samling av exklusiva elgitarrer.
Efter fruktlösa försök att nå en uppgörelse, valde The Cardigans 2011 att låta tingsrätten i Lund pröva kraven. Det blev den största enskilda rättegången i den så kallade "Tambourinehärvan", en serie av ekonomiska tvister mellan studions tidigare klienter.
Efter en rejält exponerad och omfattande rättegång, med flitiga anklagelser och medieutspel från framför allt The Hives-medlemmarnas sida, dömde tingsrätten i april 2013 till The Cardigans fördel.
Domen överklagades till hovrätten, som juli 2014 i stort sett fastslog tingsrättens dom.
The Hives och deras juridiska ombud, advokaten Monica Crusner, valde då att överklaga domen till Högsta domstolen. Idag blev det klart att HD inte beviljar prövningstillstånd.
– Det innebär att hovrättens dom vinner laga kraft och kan verkställas, säger The Cardigans advokat David Berggren.
En del av skulden - som med räntor och rättegångskostnader sannolikt närmar sig 30 miljoner kronor - har redan täckts genom att kronofogden utmätt tillgångar hos medlemmarna i The Hives.
Men många miljoner återstår fortfarande att säkra hos Fagerstabandet. Om bandet idag har tillräckliga tillgångar är inte klart.
The Cardigans är nöjda med beskedet. Sångerskan Nina Persson lade på eftermiddagen ut en Instagrambild på hennes hand när hon gör v-tecknet. I ett mejl till Sydsvenskan skriver bandet: 
"Vi är otroligt lättade att äntligen kunna lägga detta bakom oss. Sex års väntan på att få våra tillgångar tillbaka är över och Högsta domstolens beslut var välkommet."
Läs alla artiklar om: Tambourinetvisterna
Gå till toppen