Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hästarna är hennes liv och passion

Kärleken till de fyrfota vännerna fick Felicia Lundgren att bryta upp från radhuslivet och arbetet som reklamare. Idag bedriver hon terapiverksamhet med hjälp av hästarna på gården i Torna Hällestad och snart reser hon till Mongoliet för att studera vildhästar.

Längtan ut i naturen fick familjen att för tio år sedan lämna radhustillvaron i Lund för den kringbyggda skånegården utanför Torna Hällestad. Gården ligger naturskönt, omgiven av naturreservat och kuperade hagar. Idag är det här som Felicia Lundgren verkar och bor tillsammans med maken Nils, de tre barnen och en massa djur, samt svärföräldrarna som bor i en av huslängorna. Gårdens elva hästar som går på lösdrift året runt, utgör kärnan i verksamheten.
– Vi bodde och jobbade i stan men spenderade alltid helgerna här ute i naturen. Det var mycket för barnens skull som vi till slut bestämde oss för att flytta, säger Felicia Lundgren.
Beslutet att lämna ett tryggt arbete som kommunikatör och gå in helhjärtat för drömmen; att arbeta med hästar, växte fram successivt. Sedan tre år arbetar Felicia med hästunderstödd terapi och teambuilding tillsammans med terapeuter och coacher. Klienterna får umgås med hästarna för att lära sig mer om sig själva, må bättre psykiskt och öva medveten närvaro. Terapiformen är ännu ganska okänd i Sverige, men stor utomlands och certifierade utövare är anslutna till den internationella paraplyorganisationen EAGALA (se faktaruta). I Danmark används hästar för att rehabilitera militärer med posttraumatisk stress, berättar Felicia, som själv gick kurser i England 2012 för att bli certifierad hästspecialist.
– Hästarna är oerhört nyfikna och känsliga djur. Det enda de har synpunkter på är hur du uppträder. De är väldigt sociala varelser som har mycket gemensamt med oss människor, säger Felicia.
Hon har alltid älskat hästar, ända sedan hon gick på ridskola som barn. Men ju mer Felicia Lundgren umgåtts med hästar desto mer vill hon förstå deras behov som biologiska, sociala och emotionella varelser, bortom påverkan av människan.
– För mig är hästen ett subjekt, med egna behov som vi ska respektera. Den finns inte till för människans höga nöje, säger Felicia.
Vid sidan av arbetet läser Felicia kognitionsvetenskap i Lund och i vår reser hon till Mongoliet på en studieresa, för att undersöka den fridlysta mongoliska vildhästen. Hon skriver en masteruppsats där hon jämför vildlevande hästar med domesticerade.
– Det är den enda platsen i världen, vad jag vet, där det finns vildhästar som lever utan mänsklig påverkan idag, säger hon.
Hästarna hemma på gården rör sig som de vill i de tolv hektar stora hagarna och vilar eller sover i halmade vindskydd. De är ute året runt och så här års är deras hårremmar supertäta och vattenavvisande, lite som Gore-Tex, skämtar Felicia. Många är tidigare tävlingshästar eller ridskolehästar, och har levt mer traditionella hästliv.
– Hästen blir stressad av att stå ensam instängd i sin box 16 timmar om dagen. Den vill kunna gå och röra sig långsamt men behöver stora ytor.
Ett mål de närmaste åren är att doktorera, skriva böcker och bidra till att fler får insikt i hur hästen fungerar naturligt. Människan måste lära sig att leva empatiskt med andra levande varelser, förklarar hon.
– Jag vill inte bli sedd som en liten hästtant som gör detta för att det är gulligt. Vi människor måste bli mer empatiska för att vi ska klara oss som civilisation.
Med heltidsstudier och heltidsjobb i flera verksamheter är Felicia sällan sysslolös. Hon och maken har stor hjälp i arbetet på gården av sina samarbetspartners men ibland funderar hon över hur tiden räcker till.
– Jag brinner för det jag gör, och trivs med att själv kunna välja mina arbetstider. Dessutom har jag lärt mig principen av att vara good enough. Att bara prestera lagom är bra ibland, säger Felicia Lundgren.

Felicia Lundgren

Ålder: 48 år.
Familj: Maken Nils och barnen Ingrid 14, Ivar 13 och Emil, 8 år. På gården finns även hästar, får, getter, höns, hundar, katter och honungsbin.
Yrke: Mångsysslare med många järn i elden. Bedriver hästunderstödd terapi, retreatverksamhet, gårdsbutik, bed and breakfast och uthyrning av mongoliska nomadtält, jurtor, i samarbete med en mongolisk familj.
Intressen: Rese- och läsupplevelser, djur och natur, kunskap och kultur.

EAGALA

Organisationen för hästassisterad terapi, EAGALA (Equine Assisted Growth and Learning Association) använder en modell där samspelet mellan hästen och människan blir ett redskap för personlig utveckling.

Gå till toppen