Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sovande EU-migranter skickades ut i kylan

”Det ska ha kommit ett hundratal nya EU-migranter till Malmö den senaste veckan”, säger socialkommunalrådet Carina Nilsson (S).

Sofielunds Folkets hus.Bild: Johan Pihlemark
Sedan årsskiftet betalar Malmö stad 6 500 kronor per natt för att finansiera ett nattkafé för hemlösa i Sofielunds Folkets hus.
Verksamheten har successivt lockat fler och fler besökare.
Natten mellan onsdag och torsdag kontaktade personal på Sofielunds Folkets hus den sociala jouren vid Malmö stad.
Skälet: Flera hemlösa hade lagt sig på madrasser på golvytor i kaféet för att sova.
– Vi har klart och tydligt sagt att det här är ett nattkafé - inte ett natthärbärge, säger Carlos Cortes, Folkets hus-chef på Sofielund.
Malmö stads sociala jour kontaktade under natten räddningstjänsten syd.
– Vår personal såg flera personer som sov på madrasser på golvet och blockerade evakueringsvägar. Det finns regler för övernattning som är lika för alla. Vi agerar utifrån människors säkerhet, säger brandinspektör Ulf Bergholm på räddningstjänsten syd.
Flera hemlösa som låg och sov väcktes. Lokalen var då överfull, med runt 150 besökare. Flera hemlösa behövde mitt i natten lämna lokalen. Sovande fick lämna sina madrasser, för att sätta sig på stolar eller lämna kafévärmen.
– Om Malmö stad vill stödja hemlösa på riktigt så fungerar det inte att stödja en verksamhet där man inte får sova, säger Saskia Gullstrand från nätverket solidaritet med EU-migranter.
– Malmö stad låter människor välja mellan att vara vakna hela natten eller att riskera att bli utsatta för hatbrott i tältläger.
Malmö stads sociala resursförvaltning har meddelat solidaritetsnätverket att de inte ska besöka EU-migranter på Sofielunds Folkets hus.
– Begränsningen för antalet besökare på nattkaféet är hundra personer. Om andra än målgruppen går dit, så kommer målgruppen inte in, säger avdelningschef Ann Söllgård på sociala resursförvaltningen.
Men nätverket försöker väl hjälpa EU-migranter?
– Stadsmissionen har startat upp crossroads. Där ges professionell hjälp till målgruppen på dagtid, säger Ann Söllgård.
Exakt hur många EU-migranter som finns i Malmö är oklart. Klart är att de blir fler och fler.
Solidaritetsnätverket har räknat boende i tältläger och kommit till siffran minst 300. Bara den senaste veckan uppges hundra nya EU-migranter ha nått Malmö.
Behöver de inte en plats att sova?
– Den fria rörligheten i EU berättigar inte att ställa sådana krav på städernas sociala system, säger Carina Nilsson.
– Vi har beredskap på pingstkyrkan vid extremväxer och kan göra individuella nödlösningar på stadmissionen natt för natt.
Gå till toppen