Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fortsatt oro på nattkafé för EU-migranter

Polis tillkallades på fredagskvällen till Sofielunds Folkets hus, där ett nattkafé för EU-migranter inrättats.

–  Väktare och sociala jouren ringde oss. Det hade tydligen blivit oroligt när de sa till migranter att de inte fick sova i lokalen, säger Skånepolisens informatör Stephan Söderholm.
Polisen lämnade kaféet efter en stund utan att göra några gripanden eller andra åtgärder, enligt polisrapporten om händelsen.
Tidigare på kvällen satte migranterna upp en banderoll inne i lokalen.
Det var en protest mot att de inte får sova i kaféet.
Flera väcktes och blev utkörda ur lokalerna natten mellan onsdag och torsdag, med hänvisning till att utrymningsvägar blockerades.
–  På torsdagen kom brandskyddet och gjorde en inspektion och visade var det gick bra att sova, berättar Saskia Gullstrand som är en av de aktiva i solidaritetsnätverket.
–  Men sedan kom väktare i torsdags natt och väckte folk igen, säger hon och är starkt kritisk mot hur väktarna agerade.
–  De kom mitt i natten, klockan tre, och hade inga tolkar.
Saskia Gullstrand menar att EU-migranterna hamnar i en omöjlig situation.
–  De kan inte sova på dagarna, då måste de tigga ihop pengar. De kan bara sova på nätterna. Nu tvingas de tillbaka till tältlägren, med risk för hatbrott.
Malmö stads socialkommunalråd Carina Nilsson (S) försvarade agerandet i onsdags natt med att den fria rörligheten i EU inte innebär att migranter kan kräva övernattningsplats via Malmös sociala system.
Gå till toppen