Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Film

Klichéer och trötta sexskämt

Kingsman: The Secret Service

Storbritannien 2014. Regi: Matthew Vaughn. Skådespelare: Taron Egerton, Colin Firth, Samuel L. Jackson, Mark Hamill. Åldersgräns: 15 år. Längd: 2.09.

”Inget slår en långsökt gammal spionintrig!” skrockar superskurken Valentine (Samuel L. Jackson) i kapp med sin motståndare, agent Galahad (Colin Firth). Och ”Kingsman”, fritt efter en tecknad serie av Mark Millar and Dave Gibbons, är ett nytt försök att sparka igång en patriotisk actionfilmserie för tonåringar nu när 007 anammat ”Bourne”-seriens kritiska blick på underrättelseverksamheten.
Lägger inte till något nytt.Bild: Fox
Liksom i förra Bond-imitationen, floppen ”Stormbreaker” (2006), är huvudpersonen (”Eggsy”) en pojkbandsstajlad outsider och skurken en amerikansk datorguru. Men här är det fritt fram för sprit, svordomar och sex vid sidan om de gamla vanliga ingredienserna: knasiga konspirationer, produktplaceringar, extremsporter (parkour), närstrider och en uppdatering av snobberi-med-våld-idealet.
Oxford- och Cambridge-snobberiet får nämligen stå tillbaka för ett nytt byggt på personliga meriter när arbetargrabben ”Eggsy” skolas in som agent och gentleman tillsammans med en kvinnlig kollega. En jämlikhetspolityr på privilegiesamhället lika fånig som hans belöning för att ha räddat världen: skottsäker kritstrecksrandig kostym och analsex med svenska prinsessan Tilde (Hanna Alström).
”Kingsman” svajar långdraget och segt mellan nötta klichéer och plumpa skämt utan att ha något nytt att lägga till genren.
Gå till toppen