Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Männens verkstad öppnas för alla

I dag är sista dagen - nu avgörs det om projektet Shed i Malmö blir av eller inte.
Sydsvenskan tittade in när idén presenterades.

Källaren på Köpenhamnsvägen i Malmö kommer snart att sjuda av skaparglädje - om allt går som Sean Furlong hoppas.Bild: Emma Larsson
Sean Furlong är en gänglig man från Sydney. Han är Malmöbo sedan sex år, möbelsnickare till yrket och ska alldeles snart bli pappa.
Och så har han en idé.
I hans hemland Australien finns en ideell rörelse som heter Man shed. På ideell basis skapas en plats för män att umgås, snacka och göra saker. En verkstad. En fritidsgård för vuxna.
– Men det här är Sverige. Vi kan och vill inte ha någon sorts verkstad som inte välkomnar kvinnor. Så här heter det bara Shed, säger Sean Furlong.
I en kal och sliten källare på Köpenhamnsvägen i Malmö ska den ideella föreningen hyra in sig under ett år. Det under förutsättning att insamlingen via crowdfundingsajten Kickstarter når upp i de nödvändiga 50 000 kronorna för att täcka en årshyra. I dag fredag är sista dagen för insamlingen.
– Vi har många muntliga löften om stöd, men vi räknar inte med något säkert förrän vi faktiskt har pengarna, säger Will English.
Även han är australiensare, men från Melbournetrakten - staden heter Kerang, som hårdrockstidningen, men med ett r, som han säger, enär han tycks ana att det är en rimlig referens visavi er utsände.
Till vardags är han doktorand i agronomi på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.
Sean och Will har redan byggt saker tillsammans. De ingår i ett större gäng som har konstruerat en katamaran, från första till sista spik.
– Den blev klar rätt nyligen och väntar på sommaren ute i Limhamn. Men vi har i alla fall kontrollerat att den flyter, säger Sean Furlong och skrattar lite.
Att bygga den där katamaranen var inte ett sätt att spara pengar, för dyrt blev det. Och tiden har de för länge sedan tappat räkningen på. Men det är ju heller inte poängen. Poängen är att göra saker tillsammans med andra, lära känna folk, ha roligt.
I Australien har Man shed-rörelsen en bakomliggande idé. Den kom till som ett sätt att förebygga psykisk ohälsa hos män. Tanken är då att män som samlas i en avspänd miljö och lär känna varann blir mer benägna att lufta saker som tynger dem.
– Och gamla gubbar i Australien kanske tycker att det är lättare att göra det utan kvinnor närvarande, jag vet inte, säger Sean Furlong med ett snett leende.
Även med ett svenskt shed finns en baktanke. Sean Furlong och Will English samarbetar med den ideella föreningen Tamam, som på olika sätt verkar för integration i Sverige.
– Tonåriga barn till invandrare och äldre väletablerade svenskar, särskilt från landsbygden utanför Malmö… De träffas ju aldrig! I mitt jobb träffar jag ibland personer utanför Malmö som har väldigt konstiga uppfattningar om hur det är här, och det är ju för att de egentligen inte vet något om staden, säger Sean Furlong.
Under den lilla vernissagen häromdagen var det fritt fram för vem som helst att titta in. Lokalen, som tidigare användes av en segelmakare, är ännu alldeles kal. Några få saker finns kvarlämnade och ska transporteras bort. Sean Furlongs första byggprojekt, en liten jolle, ligger på golvet.
Nu står och faller projektet med att medlemmarna vill dela med sig av sin utrustning. Bland idéerna finns inte bara trä- och verkstadsprojekt – någon vill testa vertikal odling i smarta självbevattnande system, någon vill brygga öl, ytterligare någon har andra idéer.
Will English gissar att föreningen kan klara hundra betalande medlemmar på den här ytan. Kanske kan en medlemsavgift ligga på en tusenlapp.
På torsdagseftermiddagen hade ”Shed”-projektet fått löfte om 54 300 kronor i stöd.

Man shed-rörelsen

Det finns fler än tusen man shed-ställen i Australien, där idén föddes - men rörelsen finns i många andra länder också. Ett man shed är alltså en sorts utvidgad snickarbod, där man kan ägna sig åt alla möjliga typer av hantverksprojekt. De första ställena riktade sig främst till äldre män, som efter pensionen ofta tappade både energi och sociala nätverk. I dag finns man shed-föreningar av alla möjliga sorter, men oftast könsseparatistiska vilket alltså Malmöversionen inte kommer att vara, den öppnas för alla.
Gå till toppen