Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sexbent mat snart vardag

Två miljarder människor äter regelbundet insekter. Skalbaggar och fjärilslarver är mest populära, därefter olika getingar, bin och myror. Allt enligt en FN-rapport. Och nu har livsmedelsmyndigheterna inom EU analyserat om det på något sätt skulle vara skadligt att äta odlade insekter. Nej, säger EU, det är inte riskfyllt.
Tvärtom så kan en ökad insektsdiet innebära mängder av fördelar! De kan odlas på odugliga marker, med minimal klimatpåverkan, de kan vara närproducerade och matas med hushållsavfall, och framförallt så innehåller de mängder av protein.
Det enda problemet i Europa och västvärlden är fördomarna. Att det skulle upplevas som primitivt och ej socialt acceptabelt att äta småkryp. Dansk fläskfilé, besprutade bananer, McDonald’s och semmelwraps är däremot gåtfullt nog fullt ut acceptabelt att äta i vår västerländska kultur, av anledningar åtminstone jag aldrig kommer att begripa.
För några år sedan åt jag gigantiska rödmyror i över en vecka. Annat också, men dessa centimeterstora krispiga tilltugg beprydde mycket av maten hos en specifik stam av urinvånare i Amazonas djungel som jag levde med. I det stora floddeltat i gränstrakterna mellan Brasilien, Venezuela och Colombia så är insekter en del av vardagen, och kosten. Även magiskt smakande frukter, men med så stora och tunga kärnor att de inte är värda att exportera. En sorts pirayaliknande fisk med långa otäcka tänder blev flera gånger till soppa, med gröna chilifrukter. Och stora röda myror.
Inte för att det var hippt och trendigt i just Baniwa-stammen, utan för överlevnad. Men jag har sällan ätit så god mat, full av näring. Hur smakade rödmyrorna då? Citrus. Kanske någonstans mellan grapefrukt och citrongräs. Men främst är det crunch-faktorn så gör att jag vill äta det igen. Som små chipssmulor, fast inte lika monotont. När man provar det första gången, framför en grupp människor som sällan är i kontakt med andra utanför sin egen stam, så känner man pressen från deras förväntningar. Men jag kan ärligt säga att jag gillade det, och tog gärna mer.
Fördomarna mot insektsätande här i väst kommer absolut att spricka när vi på allvar inser fördelarna, och inte bara ser exotismen som spännande eller farligt. Det finns flera högprofilerade kockar i Köpenhamn, New York och Paris som börjat experimentera med insekter i maten. I form av fermenterad juice, som subtil smaksättare, eller till och med myror i Amazonas-style, alltså kokta eller torkade som krulliga små chips.
Det som idag är både exotiskt och kanske exklusivt, kommer absolut att bli vardag på våra bord om några år – precis som med vilka mattrender som helst. Om det då inte vore för alla dessa fördomar. Men egentligen vore det med samma logik omöjligt att äta kräftor, humrar och krabbor, dessa delikatesser vi älskar. Om de hade kunnat flyga eller krypa i träd så hade vi garanterat behandlat dem på samma sätt som vi gör med insekter idag, alltså försöka utrota istället för att kultivera.
Är du redo att äta insekter? Kommentera artikeln?

Tre inspirerande källor för insektsätande

Insektsmjöl, snacksen Deli Bugs och annat kul från Holland, landet som kommit längst i Europa.
www.insecteurope.com
Restaurangen som gjort insekterna hippa och kända, deras råbiff med myror är numera legendarisk.
www.noma.dk
Restaurangen D.O.M i Sao Paolo har alltid serverat insekter från Amazonas, i ett gastronomiskt perspektiv.
www.domrestaurante.com.br
Gå till toppen