Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
MFF

"Jag måste andas Malmö, äta Malmö"

Han beskriver sig som en enkel kille med många drömmar. 24-åringen som kommit till Sverige för att äta, sova och andas Malmö – men som insåg sin talang en julidag i Göteborg för tretton år sedan.

– Tack så mycket, säger Yoshimar Yotún på svenska och spricker upp i ett leende. Han bläddrar vidare i sin telefon:
– Hejdå. Godnatt – buenas noches, ¿no?
Han har ännu inte sovit en natt i Sverige, men pluggar svenska glosor stenhårt. Det är viktigt för anpassningen, säger han.
– Nu är jag i Sverige och då ska jag leva som en svensk, säger han bestämt. Jag ska äta svensk mat och med klubbens hjälp ska jag lära mig svenska, sen ska jag även lära mig engelska via nätet – det talas ju över resten av världen.
Yoshimar Yotún växte upp i den något slitna hamnstaden Callao precis utanför den peruanska huvudstaden Lima och han beskriver uppväxten som fattig på materiella ting men rik på kärlek, och det saknades aldrig mat på bordet. Pappa var byggarbetare och mamma hemmafru, och de insåg tidigt att fotboll var det enda som existerade för Yoshi, som han alltid har kallats.
Victór Manuel och Maria Julia gav honom olika leksaker att leka med, bilar och dockor, men det var bortkastat. Han rörde dem inte. Istället hade han ständigt en boll med sig vart han än gick. Och trots att han som barn aldrig hade kunnat föreställa sig att han en dag skulle försörja sig på fotbollen fanns det egentligen inget annat alternativ i hans liv.
– Gud tog mig dit jag kunde spela fotboll, så att jag kunde lägga all min kraft på fotbollen. Det fanns inget annat. Jag tänkte inte ens på något annat än fotboll, säger han.
Han spelade i kvartersföreningen i stadsdelen Centenario där familjen Yotún Flores bodde. Pappa Victór Manuel fick alltid höra att hans son var duktig, och mycket riktigt blev han en dag upptagen i fotbollsakademin AD Cantolao. Det förde honom ut i världen, till ungdomsturneringar i Europa, och fick honom att förstå att hans talang kunde ta honom ännu längre.
– När jag var elva år var vi i Göteborg och spelade Gothia Cup. Jag blev uttagen i turneringens bästa elva – i konkurrens med dem som var sju-åtta år äldre – och då förstod jag att jag var bra på riktigt.
Veckan i Göteborg är fortfarande ett kärt minne. Killarna från Callao spelade final på en stor arena (Nya Ullevi), bodde i skola och var "på nöjesfältet med en stor kanin", Liseberg. Nu knyts säcken ihop när han återvänder till Sverige för sitt Europaäventyr.
Flickvännen Alessandra och tre månader gamla dottern Yaelha är långt bort ett litet tag till, även om Yoshi redan har köpt allt som behövs för att bebisen ska klara sig i kylan. De kommer först efter att MFF återvänt från sitt träningsläger i Florida och Yoshi Yotún hittat en lägenhet åt dem. Saknaden efter den lilla familjen lyser redan ur Yoshis ögon, men han förklarar att Alessandra är väldigt glad över Sverigeflytten.
– Vi har varit ett par sedan vi var femton och ingen vet bättre än hon hur hårt jag har jobbat för att komma hit, säger han. Det här är det första steget i min stora dröm och ingen är gladare än hon över det. Hon står bredvid mig i de bra såväl som de dåliga stunderna i livet.
Alessandra beskriver han som en studietalang som talar både engelska och portugisiska utöver spanskan, och nu ser han framemot att även lilla Yaelha blir flerspråkig.
– Som pappa känner jag mig lycklig över att kunna ge mitt barn den möjligheten, hon kommer alltid att vara peruan men hon kommer att få se världen och lära sig prata både svenska och engelska. Det är en väldig rikedom.
Han är medveten om att MFF är ett bra skyltfönster för att komma ut i Europa, men även om hans drömmar sträcker sig längre än hit vill han inte prata om dem, knappt ens kännas vid dem.
– Jag tar det steg för steg, och Malmö är min nutid. Just nu drömmer jag bara om Malmö, jag måste andas Malmö, äta Malmö, fokusera fullständigt på Malmö. Jag är supernöjd över att vara här, just nu vill jag inte vara någon annanstans. Jag ska njuta av att vara här.
Nu brinner han för uppgiften att fortsätta MFF:s segertåg genom Sverige och återigen kvalificera sig till Champions League.
– Efter VM är Champions League det största du kan spela, säger Yoshi Yotún, som följt de europeiska storlagen under flera år hemifrån Peru via nätsändningar på eftermiddagarna.
Och han ser framemot att spela inför MFF-publiken. Även den har han sett på nätet.
– Jag fascinerades av vilken organisation de har i sitt stöd av laget. Att de sjunger hela matcherna. De spelar sin match på läktaren, och vi spelar vår på planen. Det minsta vi kan göra för dem är att lägga all vår kraft på att vinna matcherna tills visslan ljuder. Sen ska de kunna gå hem lyckliga och känna att de haft en bra dag. Vi spelar för dem, och de ska veta att jag alltid offrar allt för laget, säger Yoshi Yotún.

Yoshimar "Yoshi" Yotún

Ålder: 24 (blir 25 den 7 april)
Bor: Hotell i Malmö, letar lägenhet.
Familj: Flickvännen Alessandra, dottern Yaelha. "Om du lägger ihop Yoshi och Alessandra ser du att bokstäverna bildar början av Yaelha," förklarar Yoshi Yotún.
Meriter: 38 A-landskamper för Peru. Bronsmedalj i Copa América 2011.
Tidigare klubbar: Sporting Cristal (Peru) 2008-2014, José Galvez (Peru, lån 2008), Vasco da Gama (Brasilien, lån 2014).
Aktuell: Ny vänsterback i Malmö FF. Åker till Florida på träningsläger på tisdag.
Gå till toppen